Knogleskørhed – hvad er det?

​Her kan du læse mere om knogleskørhed, og hvordan man undersøger for det.

Knogleskørhed er en skeletsygdom, som på sigt medfører øget risiko for knoglebrud, selv ved mindre uheld.

I Danmark har ca. en halv million mennesker knogleskørhed. Man skønner, at ca. 4 ud af 5 ikke er klar over det, og derfor ikke kender til forebyggelse og behandling.  
Hvis man har knogleskørhed optræder de hyppigste brud i håndled, skulder, ryg og hofte. Der ses i Danmark over 50.000 knoglebrud om året. 40 % af dem som allerede har pådraget sig et knoglebrud, vil få et nyt brud inden for de følgende 10 år. Jo flere brud, des større risiko for nyt brud. Om man har risiko for brud, vurderes bedst ved at kombinere resultatet af en knoglescanning og oplysninger om risikofaktorer. Disse risikofaktorer omfatter bl.a. tobaksrygning, arvelighed og knoglebrud ved mindre uheld.

Hvordan undersøger man for knogleskørhed?

Hvis du skal undersøges for knogleskørhed får du taget blodprøver og foretaget en scanning af din ryg og den ene hofte. Scanningen varer ca. 20 minutter og er smertefri. Hvis du har behov for behandling, vil en speciallæge sammen med dig tage stilling til, hvilken behandling, der er bedst for dig.

Hvordan behandles knogleskørhed?

Hvis du skal i behandling for knogleskørhed, vil vi som udgangspunkt sikre, at dit indtag af kalk og D-vitamin er tilstrækkeligt. Derudover findes der en række medicinske behandlinger, som kan nedsætte risikoen for brud. De hyppigst anvendte behandlinger er alendronat, zoledronsyre og denosumab (Prolia®).​

​Vil du vide mere?

Har du lyst til at læse mere om knogleskørhed, kan du læse mere på sundhed.dk.
Læs om knogleskørhed ​på sundhed.dk​Redaktør