Patientforløb

​​

​ ​

Du bliver modtaget af plejepersonalet, der viser dig til rette på stuen. Sammen med dig og evt. dine pårørende lægger plejepersonalet en plan for din indlæggelse. Hurtigst muligt derefter viser vi dig en informationsvideo og stiller nogle spørgsmål, for at få de nødvendige oplysninger om dit helbred. Du kan naturligvis også stille spørgsmål til os.

En læge kommer og tilser dig og kommer med et forslag til​ undersøgelser og behandlingsmuligheder.

Operation for hoftebrud

​Et hoftebrud kan være sket forskellige steder på lårbensknoglen ved hofteleddet, og bruddet kan være mere eller mindre forskudt. Derfor bliver der brugt forskellige operationsmetoder. Operationsmetoden afhænger også af, hvor fysisk aktiv du er og, hvordan dine knogler har det og af din tilstand i øvrigt. 
Ved operationen anvendes en teknik, der giver mindst muligt snit i huden. Under operationen ligger du enten på ryggen eller på den raske side. Det vil du blive informeret om af kirurgen inden operationen. 

Bedøvelse under operationen

Inden operationen vil du få lagt et lille plastikrør i ryggen, et såkaldt epiduralkateter. Det er tyndt som en fiskesnøre. Gennem dette får du smertestillende medicin, og under operationen bliver det brugt til at give lokalbedøvelse. Epiduralkateteret sidder i fire døgn, og holder dig næsten fri for smerter. 
I den periode får du også ilt gennem en slange i næsen.

Kost under indlæggelsen

Du har brug for ekstra energi efter operationen. Derfor har vi særligt fokus på din kost. Hvidovre Hospital har et restaurantkøkken, hvilket betyder, at du frit kan vælge din mad ud fra et menukort. Du bestiller maden via en telefon på stuen, eller du kan lade personalet hjælpe dig.

Hver dag skal du udover de normale måltider drikke 3-4 proteindrikke. Det er vigtigt, at du drikker dem, da protein er godt for helingen og genoptræning. 

Hurtigt i gang efter operationen

De seneste års forskning viser, at når patienten kommer op af sengen få timer efter operationen, undgås mange ubehagelige følger.
Det kræver dog, at patienten ikke har smerter, får ekstra mad og drikke og bevæger sig meget.
Derfor gør vi hvad vi kan, for at hjælpe dig i gang, men det kræver også en indsats fra din side. Måske vil du eller dine pårørende føle, at vi presser dig. Du er måske træt efter operationen, men grunden er altså, at vi har gode erfaringer med, at du hurtigt får det bedre og genvinder de funktioner, du havde, inden du fik hoftebrud. 

Genoptræning

Du begynder genoptræningen på selve operationsdagen. Du kommer op at sidde på senge­kanten, og hvis du har det godt, går du lidt på stuen og sidder i en stol. Du vil også blive instrueret i nogle få enkle øvelser af fysioterapeuten. Jo mere aktiv du er, desto hurtigere kommer du dig, og desto mindre er risikoen for komplikationer. 

Udskrivelse

Allerede på anden- eller tredje dagen efter operationen taler vi med dig om udskrivelse. Vi planlægger det i samråd med dig og dine pårørende. Også hjemmeplejen er involveret, både hvis du allerede har kontakt til dem, eller hvis du har brug for det efter udskrivelsen.

Inden du kan blive udskrevet, skal du kunne komme ud og ind af din seng, selv klare personlig hygiejne, og du skal kunne gå ved hjælp af rollator eller et andet hjælpemiddel. Dette gælder selvfølgelig kun, hvis du har kunnet det før indlæggelsen. Ellers vil vi vurdere, om du kan det samme som før du blev indlagt.
Til toppen​​​
Redaktør