Andre kræftformer

Familiær tarmkræft

I familier med familiær tarmkræft, hvor det ikke har været muligt at finde en mutation, er der ikke noget der tyder på, at der er øget risiko for andre former for kræft end tarmkræft.

Lynch Syndrom

Kræft i livmoder og æggestokkene

I familier med Lynch syndrom er der en øget risiko for kræft i livmoderen og i æggestokkene.  Det er derfor vigtigt at kvinder med Lynch syndrom følger et gynækologisk kontrolprogram foruden de regelmæssige koloskopier.

I enkelte familier med Lynch syndrom er der en øget forekomst af andre former for kræft. Hvis du tilhører en sådan familie, vil du og din familie blive tilbudt yderligere kontroller:

Kræft i urinvejene

Hvis der er en øget forekomst af kræft i urinvejene i din familie, vil I blive tilbudt forebyggende undersøgelser med urinprøver og ultralydsscanning. Hvis der her findes blod eller celleforandringer i urinen, foretages supplerende undersøgelse af nyrerne og kikkertundersøgelse af blæren.

Kræft i mavesækken

Hvis der er en øget forekomst af kræft i mavesækken i din familie, tilbydes I regelmæssige kikkertundersøgelser af mavesækken (gastroskopi). Her vil man kunne tage en vævsprøve, hvis det er relevant.

Kræft i huden

Hvis der er en øget forekomst af kræft i huden (ikke det samme som modermærkekræft) i din familie, vil I blive tilbudt regelmæssige undersøgelser hos en læge med speciale i hudsygdomme (dermatolog).

Brystkræft

Helt nye studier tyder på, at der godt kan være en let øget risiko for brystkræft hos kvinder over 50 år med Lynch syndrom i forhold til andre kvinder.

Da kvinder i den alder i forvejen tilbydes mammografiundersøgelser som en del af befolkningsundersøgelserne, anbefaler vi, at man tager imod dette tilbud, og følger gældende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen med mammografiundersøgelser hvert 2. år fra 50 års alderen. 


Redaktør