Forebyggelse

Kvinder med Lynch syndrom, det vil sige med kendt forandring i reparation generne, bør få foretaget gynækologisk undersøgelse med ultralydsscanning gennem skeden fra 35 års alderen og herefter hvert andet år. Hvis du ikke har haft symptomer fra underlivet og alt ser fint ud, gøres der ikke mere.

Hvis du har oplevet ændringer i blødningsmønstret, har blødt efter overgangsalderen eller har andre symptomer, vil gynækologen foretage en lille udskrabning fra livmoderen med et sugekateter (vabrasio). Denne undersøgelse kræver ikke bedøvelse. Ved denne undersøgelse fjernes slimhinden i livmoderen, så den kan blive undersøgt for mulige spor af kræft. Slimhinden i livmoderhulen gendannes af sig selv.

Vær opmærksom på at den celleprøve som de fleste kvinder får foretaget hvert 3. år ikke kan vise om der er kræft i selve livmoderen. Det er udelukkende en undersøgelse for kræft i livmoderhalsen. Du kan eventuelt tale med din gynækolog om muligheden for at kombinere begge undersøgelser, så du kun skal til en gynækologisk undersøgelse hvert andet år.

Redaktør