Hvem fortæller om risikoen?

Som udgangspunkt er det den eller de personer, der har været til genetisk rådgivning, der skal give besked om arvelig risiko videre til andre familiemedlemmer. Det kan opleves som en stor opgave for nogen, og det kan være svært at fortælle om noget, som man måske selv synes er svært at forstå. Man kan også blive bekymret for om man gør andre familiemedlemmer bange og utrygge.

De fleste oplever at det er nemmere at fortælle om arvelig risiko til nogen der er tæt på dem, og mange foretrækker også at få besked fra nære familiemedlemmer.

I familier med kendt mutation (Lynch syndrom), har HNPCC registret mulighed for at sende brev direkte ud til alle familiemedlemmer. Den mulighed er der ikke i de andre familier. Her kan man bede den genetiske afdeling om hjælp, hvis man selv oplever at det kan være svært. Hvis du ønsker at tale med en genetiker, skal du bede din egen læge om en henvisning til en af de genetiske afdelinger.


Der findes en folder om arvelig kræft, som kan downloades fra hjemmesiden. Den udleveres også af de genetiske afdelinger. 

Redaktør