Familliens historie og myter

Nogle familier har kendt til deres risiko i lang tid, og måske vidst at "der var noget i familien" længe før det blev undersøgt på hospitalet. Det kan betyde, at der kan være opstået nogle historier og myter, som måske ikke altid har grund i virkeligheden.

Det kan være, at man tror, at hvis man ligner en, der har været syg med kræft, så har man ikke bare arvet "udseendet" men også mutationen. Dette har ikke noget på sig. Det er vigtigt at understrege at mutationer, der er skyld i arvet risiko for kræft ikke hænger sammen med andet man arver, f.eks. udseende, øjenfarve eller temperament. Der kan også være at man tror at alle får kræft, når de når en bestemt alder, eller at man ikke behøver at deltage i kontrolprogrammet, hvis bare man lever sundt.

Hvis du er i tvivl om noget, der handler om arvelig tarmkræft, eller du ønsker at få be- eller afkræftet nogle af de historier du hører om f.eks. risiko eller forebyggelse, så er du meget velkommen til enten at kontakte HNPCC registret på telefon 38622470 . Du kan også skrive en besked på Facebook, hvis du er medlem af Facebook gruppen HNPCC forum, eller du kan skrive en mail til helle.petersen.02@regionh.dk. Så vil vi forsøge at besvare dit spørgsmål eller guide dig videre til de rette personer.

Redaktør