​​

For patienter - om betændelse i bugspytkirtlen

PACE – Pancreatitis Centre East er Østdansk center for behandling, viden og forskning i bugspytkirtelbetændelse beliggende på Gastroenheden, Hvidovre Hospital.

 

Kronisk og akut bugspytkirtelbetændelse

Akut bugspytkirtelbetændelse viser sig som regel ved voldsomme mavesmerter og utilpashed. Udløsende årsag kan hyppigst være galdesten, alkohol og tobak. Mange patienter bliver hurtigt raske igen men en mindre del (ca 5-10%) får en svær betændelse som delvist kan ødelægge kirtlen, give ansamlinger og andre komplikationer og en langvarig indlæggelse.

Kronisk bugspytkirtelbetændelse kan vise sig ved smerter, nedsat funktion af kirtlen, vægttab, sukkersyge og andre komplikationer. Udløsende årsag er oftest alkohol og tobak men en mindre del er på uvis baggrund.

Gastroenheden har siden hospitalets unge år haft en særinteresse for patienter med både akut og kronisk bugspytkirtelbetændelse, og vi har derfor udviklet mange kompetencer på dette område gennem årene. 

De udviklede kompetencer omfatter blandt andet optimering og systematisering af behandlingen af akut og kronisk bugspytkirtelbetændelse, behandling af kompliceret bugspytkirtelbetændelse med involvering af mange personalegrupper og afdelinger på hele hospitalet og en patientskole for patienter og pårørende med kronisk bugspytkirtelbetændelse.

Ved at etablere dette center ønsker vi at styrke Hvidovre Hospitals profil indenfor forskning, viden og behandling.​

​​
Redaktør