Skrumpelever

​Skrumpelever kan være det sidste trin af mange forskellige leversygdomme. Det latinske ord for skrumpelever er cirrose. En skrumpelever er nogle gange mindre end en rask lever, men den kan også have en normal størrelse. Som du kan se på billedet, er en skrumpelever meget ujævn, og den kan se ’’knoldet’’ ud. 


Skrumpelever betyder, at leveren er fuld af arvæv, og at den derfor ikke kan fungere, som den skal. Den kan derfor ikke rense blodet eller omdanne næringsstoffer. Nogle patienter kan ikke mærke, at de har fået skrumpelever. Andre patienter får symptomer. 


Skrumpelever kan medføre, at man bliver gul i huden, og at man får påvirkning af hjernen, fordi leveren ikke kan fjerne giftstofferne fra blodet. Nogle patienter får væske i maven. Der kan også komme åreknuder på spiserøret. Det er blodkarrene, som bliver for store, fordi blodet ikke kan komme igennem leveren. Hvis du har skrumpelever, er det vigtigt, at du bliver undersøgt for, om du har nogle af disse komplikationer, så du kan få den rigtige behandling.Redaktør