KOL-rehabilitering

​Formålet med KOL-rehabiliteringen er at give dig mere overskud og livskvalitet.​

​Genoptræning

Træningsforløbet består af træning og undervisning om KOL og indgår i Region Hovedstadens forløbsprogram for patienter med KOL.

Den fysioterpeutiake genoptræning bliver tilpasset dit niveau og består primært af konditionstræning. Dette foregår primært på ergometercykel og ved gangtræning. Under forløbet skal du føre dagbog over træningen. Det er meningen, at du selv træner hjemme de dage, hvor du ikke træner på hospitalet.

Hver træning starter med siddende opvarmning på stole og udspænding af muskler omkring brystkassen. Du bliver testet før og efter træningen for at fastlægge dit træningsniveau og måle effekten af din træning. Derudover udfyldes spørgeskemaer om livskvalitet før og efter træningen.

Et træningsforløb varer 7 + 13 uger. De første 7 uger møder du til træning to gange om ugen, de næste 13 uger møder du til træning en gang om ugen. Træningen er af en times varighed. Du fortsætter derefter træningen i kommunalt regi.
Hvis du har behov for ilttilskud, kan du have dette med til træningen. I nogle tilfælde er der mulighed for kørsel.​​

Ergoterapeuten vil vejlede og undervise i, hvordan du lettere kan overkomme dine daglige hverdagsaktiviteter. Du vil fx blive instrueret i energibesparende metoder når du tager bad, udfører havearbejde og lignende. Ergoterapeuten vil også informere og instruere om forskellige typer af hjælpemidler, der kan gøre det nemmere for at udføre og overkomme dine daglige aktiviteter.

Samarbejde​

Din behandling og genoptræning foregår i et tæt samarbejde med Lungemedicinsk Afdeling. 

Videoer


Videoen giver dig nogle gode råd til at motionere i hverdagen. For eksempel at tage trappen i stedet for elevatoren, at parkere bilen længere væk eller at tage cykeltur.


Se hvordan du skal bruge Borgs skalaen for at vurdere din åndenød.


Har du åndenød, så viser videoen, hvordan du skal bruge fløjtemundsteknikken.


Videoen forklarer kort, hvorfor det er vigtigt at træne som lungesyg med eksempelvis KOL. Du får også en forklaring på seks træningsformer.


Øvelser til at afhjælpe åndenød ved fysisk aktivitet.
Redaktør