Smerter i underlivet og bækkenbundsmuskulaturen (herunder dyspareuni, vaginisme og vulvodyni)

Hvis du har problemer med smerter i underlivet eller smerter ved samleje, kan du henvises til individuel fysioterapeutisk behandling.

Behandling af smerter i underliv og bækkenbundsmuskulatur

Smerter i underlivet kan have mange forskellige årsager som fx underlivsbetændelse, blærebetændelser, endometriose, forstoppelse, hud-og slimhindesygdomme, følger efter kirurgi i underlivet eller efter sexuelle overgreb. Man kan også have smerter ved samleje, der viser sig ved at det gør ondt ved indtrængning og/eller i dybden af skeden ved samleje. Hos nogle svier og brænder det i slimhinden i skedeåbningen, mens det hos andre føles som om der slet ikke kan komme noget ind i skeden.

Smerterne kan gøre at man ubevidst kommer til at spænder op i muskulaturen i underlivet og dermed kan få flere smerter generelt eller i forbindelse med samleje.

Formålet med en fysioterapeutiske behandling er at mindske smerter i muskulaturen ved bl.a. afspændings og udspændingsøvelser, at lære at spænde og slippe bækkenbunden korrekt, manuel behandling og evt. sexologisk rådgivning.

I forbindelse med behandlingen bliver du tilbudt undersøgelse af bækkenbundens funktion.  Ud fra undersøgelsesresultaterne tilrettelægges den videre behandling, og du vil få udarbejdet et træningsprogram, som du skal træne efter derhjemme. Hvis træningen skal være effektiv, skal du regne med at træne hjemme på daglig basis.

Et behandlingsforløb består typisk af 5-8 behandlingsgange fordelt over 3-6 måneder.

Samarbejde

Behandlingen i Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling sker i et tæt samarbejde med læger og sygeplejersker fra Gynækologisk afdeling på Hvidovre Hospital.

Redaktør