Nedsunket underliv

​​Læs om genoptræning af nedsunket underliv​.
​Hvis dine underlivsorganer er sunket ned, kan du have behov for bækkenbundstræning. De fleste kvinder bliver henvist til almen genoptræning i kommunalt regi, men i særlige tilfælde kan du blive henvist til specialiseret genoptræning af bækkenbunden her i Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling.

Livmoder, blære og tarme holdes på plads af bækkenbundsmuskler og støttevæv, som hæfter på indersiden af bækkenet. Underlivsorganerne kan nedsynke, hvis muskler og støttevæv bliver slappe, hvilket kan ske efter fødsler eller på grund af naturlige alderdomsforandringer. Symptomerne udvikler sig oftest gradvist, hvor du mærker en tiltagende tyngdefornemmelse og eventuelt problemer med at holde på urin eller at få tømt blære og tarm.

Genoptræning

Fysioterapeuten kan yde genoptræning. Vi vil tilbyde dig en undersøgelse af bækkenbundens funktion. Dette sker ved en undersøgelse i skeden og/eller i endetarmen. Ud fra resultaterne tilrettelægger vi den videre behandling i samarbejde med dig, og du vil få udarbejdet et træningsprogram, som du skal træne efter derhjemme. For at opnå effekt af genoptræningen, skal du være indstillet på at træne hjemme dagligt gennem længere tid.

Et genoptræningsforløb består typisk af 1-4 behandlinger fordelt over 3-4 måneder, suppleret med hjemmetræning.

Samar​bejde

Behandlingen sker i et tæt samarbejde med læger og sygeplejersker i Gynækologisk Afdeling på Hvidovre Hospital.​​Redaktør