PEACH-studiet

​Læs mere om PEACH-studiet, som er et studie af årsagen til svangerskabsforgiftning.
Svangerskabsforgiftning er en sygdom under graviditeten, som viser sig ved forhøjet blodtryk og protein i urinen. Sygdommen rammer ca. 1 ud af 25 gravide. På trods af mange års forskning ved vi stadig ikke, hvorfor nogle kvinder udvikler svangerskabsforgiftning i deres graviditet. Det vil vi prøve at finde ud af ved hjælp af vores studie. 

I PEACH-studiet tager vi forskellige blodprøver på gravide med forhøjet blodtryk eller andre tegn på svangerskabsforgiftning i deres graviditet, og på andre gravide uden disse tegn. Efter fødslen tager vi prøver af moderkagen. Med en speciel ultralydsskanner måler vi den gravides hjertefunktion både under graviditeten og igen ca. 1 år efter fødslen, hvor vi også måler blodtrykket. 

Du kan blive spurgt om deltagelse, hvis du bliver henvist til undersøgelse på hospitalet pga. mistanke om svangerskabsforgiftning eller blodtryksforhøjelse under graviditeten. I forbindelse med ultralydsskanning omkring uge 20 kan du blive spurgt, om du ønsker at deltage i studiet som rask gravid. 

Formålet med studiet er at undersøge, om der er ændringer i den gravides hjertefunktion ved svangerskabsforgiftning, samt hvordan forskellige stoffer i blodet ændrer sig under sygdommen. Studiet udgår fra Statens Serum Institut og udføres i samarbejde med Hvidovre Hospital og Rigshospitalet. Vores mål er, at ca. 400 gravide fra Hvidovre Hospital deltager i studiet, heraf 225 kvinder med mulige tegn på begyndende svangerskabsforgiftning. 

Hvis du har yderligere spørgsmål, kan du skrive til:
E-mail: lgpe@ssi.dk

Redaktør