Graviditetsbetinget sukkersyge

​Graviditetsbetinget sukkersyge er en form for diabetes, der opstår i graviditeten. For de flestes vedkommende forsvinder sygdommen igen efter fødslen. 

​​

Graviditetsbetinget sukkersyge opstår hos 2-3 % af gravide kvinder. Sygdommen opstår typisk i sidste halvdel af graviditeten, hvor kroppen får brug for mere insulin. Dette kan nogle kvinder ikke producere, og de udvikler derfor graviditetssukkersyge. 

Har man haft sukkersyge, mens man var gravid, vil man have højere risiko for at få det igen senere i livet.​

​Behandlingsforløbet

Behandlingen for graviditetsbetinget sukkersyge er kost og motion. Herudover skal du lære at måle dit blodsukker. Du vil blive tilbudt ekstra besøg på hospitalet, lægesamtaler og scanninger.  

Du vil blive indkaldt til gruppevejledning hos jordemoder og diætist med speciale i diabetes. Oftest vil du blive indkaldt til den førstkommende uge efter din glukosebelastning. Dette vil finde sted mellem kl. 8.30 – 10.00 i center 4, afdeling 451. Den første vejledning foregår i en gruppe på 1-6 personer, da mange af informationerne er ens for alle. Her vil du få information om, hvilken betydning det har for dig og dit barn, at du har graviditetsbetinget diabetes. Du vil blive oplært i at måle dit eget blodsukker, og du vil få konkrete råd af diætisten i forhold til kost og motion. Medbring meget gerne en liste over, hvad du spiser i løbet af en hel dag. 

Diabetesjordemoderen overtager dine jordemoderkonsultationer fremover.
En uge efter første vejledning kommer du til opfølgning, igen hos jordemoder og diætist med speciale i diabetes. Dette foregår i den samme gruppe og er mellem kl. 10.30 – 11.00 i center 4, afdeling 451. Her ser vi sammen på dine målte blodsukkerværdier og din kost og motion. 

2-3 uger efter glukosebelastningen:
Her kommer du til fødselslæge. Du vil blive scannet i uge 34 og i uge 37 med
henblik på at undersøge om barnet vokser normalt. Du bliver regelmæssigt fulgt af en jordemoder med speciale i diabetes i forhold til dine blodsukkerværdier og almindelige jordemoderkontroller. Din sædvanlige jordemoder vil derfor blive aflyst.  

Hvad kan du gøre her og nu?

Maden får dit blodsukker til at stige, og motion får dit blodsukker til at falde. Du kan allerede nu begynde at ændre dine kost- og motionsvaner. Undgå at spise sukker eller mad, der indeholder sukker og ”hurtige kulhydrater”. Undgå søde drikkevarer som juice (også den du selv laver), smoothies, saft, sodavand, kakaomælk og mælk i større mængder. Undgå hvidt brød, slik, kiks og kager. Gå gerne en lille tur på 10-15 minutter efter hvert hovedmåltid.
Når du har lært at måle dit blodsukker, er målet, at du selv kan justere din kost og motion efter dine blodsukkerværdier.

Indvirker det på barnet? 

Sukkersyge kan påvirke barnet. Det er en væsentlig grund til at vi undersøger gravide for sukkersyge. Når sukkersygen bliver behandle er risikoen minimal for barnet. Følgende kan forekomme lidt hyppigere hos børn af mødre med graviditetssukkersyge:
  • ​Stort barn, fordi barnet får for meget sukker og derfor producerer for meget insulin. Dette kan betyde, at barnet vokser sig større og tykkere end normalt. Dette kan påvirke fødslen. 
  • For lavt blodsukker, fordi barnet måske har fået for meget sukker i graviditeten og under fødslen. Dette kan betyde, at barnet producerer for meget insulin, og det kan få dit barns blodsukker til at blive for lavt de første timer til dage efter fødslen. Nogle ​børn kan have behov for at komme på børneafdelingen. 
  • Gulsot, nogle nyfødte får gulsot. Det behandles let på hospitalet med en særlig lysbehandling.
​​
Redaktør