​​​​

Tvillingegravid

​Læs her om tilbud i graviditeten, hvis du venter tvillinger. 

​Tilbud om undersøgelse

Når du venter tvillinger, bliver du tilbudt undersøgelser hos jordemoder, læge samt scanninger. 

Antallet af undersøgelser afhænger bl.a. af, om børnene har hver deres sæt af fosterhinder eller deler den ene eller begge fosterhinder. Hvordan hinderne er fordelt kan som regel ses på en scanning. 

Hvis børnene har helt separate fosterhinder hedder det på fagsprog, at de er "dichoriske". Deler de mindst en af de to hinder hedder det, 
at de er "monochoriske". 

Tvillingejordemødrene

Det er nogle særlige jordemødre, der tager sig af kvinder/familier, der skal have tvillinger. Når det er konstateret, at du venter tvillinger, får du tilsendt en tid til første konsultation.

Fødselsforberedelse 
Fødselsforberedelse for tvillingegravide holdes ca. en gang om måneden. Der undervises i emnerne "Fødsel" og "Amning". "Fødsel" handler om smertelindring, indgreb i fødslen, vaginal fødsel og fødsel ved kejsersnit. "Amning" handler om barsel, amning og for tidligt fødte børn. 

Du skal tilmelde dig hos din jordemoder.

Gruppekonsultation​
Gruppekonsultation for tvillingegravide tilbydes, når du er i ca. 23. graviditetsuge. Her vil du møde andre tvillingegravide, der er ca. lige så langt i graviditeten som dig. En af tvillingejordemødrene er med den første gang og det vil være starten til jeres egen netværksgruppe. Herefter er det op til gruppen selv at videreføre den.

Efter fødslen

I bliver tilbudt 5-7 dages indlæggelse på barselafsnittet, fordi I får tvillinger.​
Redaktør