​​​

Gravid efter gastric bypass operation

Her kan du læse om det at være gravid efter at have fået en gastric bypass operation. Du får et overblik over dit forløb med jordemoder, fødselslæge og undersøgelser, og du får råd om kostvaner og motion.

​Dit forløb hos jordemoder

Du går til kontrol hos en jordemoder, der især tager sig af gravide med gastric bypass.

Du går til jordemoder cirka 4-5 gange i løbet af graviditeten. Din partner er velkommen til at deltage i det omfang, I ønsker. 

Hvis din jordemoder vurderer, at du kan have øget risiko for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge, lære du ved første konsultation hos din jordemoderen at måle dit blodsukker. Du vil blive bedt om at måle dit blodsukker over 3 dage omkring 24. - 28. graviditetsuge og måske også omkring 14. - 20. graviditetsuge. På den måde kan vi holde øje med, at du ikke udvikler graviditetsbetinget sukkersyge.​

Dit forløb hos lægen

I forbindelse med din misdannelsesscanning i graviditetsuge 18-20 taler du med en fødselslæge. Du vil blive tilbudt scanning af barnet og lægesamtale ca. hver 4. uge fra 28. graviditetsuge, da vi af og til ser, at børnene ikke vokser så meget i sidste del af graviditeten. Det kan skyldes problemer med optagelsen af vitaminer efter gastric bypass operationen.

Kost og motion

Vi anbefaler, at du spiser varieret i henhold til de råd, du fik i forbindelse med din gastric bypass operation. Hvis du ikke kan indtage så store måltider, bør du spise flere små måltider.  Du bør lige som andre gravide fortsætte med den motion, du har været vant til.

Graviditetskvalme forekommer som hos andre gravide. Hvis man på grund af kvalme eller af andre årsager har svært ved at spise varieret, kan vi tilbyde diætist efter behov. Tal med din fødselslæge eller jordemoder om det.

Vitamintilskud

Gravide med gastric bypass har sværere ved at optage næringsstoffer og vitaminer. Derfor følger vi dig med blodprøver flere gange i graviditeten. For at sikre, at du får de rette vitaminer, vil du i løbet af graviditeten blive set i endokrinologisk ambulatorium, hvor du også vil blive tilbudt kontrol efter fødslen.

Alle gravide bør under graviditet tage:

  • Vitaminpille (f.eks. 1 graviditetsvitamin)
  • Jern (f.eks. Jern C eller ferroduretter)

Gravide med gastric bypass bør desuden tage:

  • B12 – enten som indsprøjtning hver 3. måned eller som daglig tablet
  • D-vitamin (f.eks. 1 tablet Unikalk Mega eller D3 35 mikrogram)​

Smerter i maven

Efter en gastric bypass operation er der risiko for, at tarmen kan sætte sig fast - et indre brok. Risikoen for indre brok er større under graviditet. Hvis du får ondt i maven, skal du kontakte os, så vi kan vurdere, om der er tegn på indre brok.
Symptomer på det vil ofte være, at man får ondt i mellemgulvet 1-2 timer efter et måltid og at smerterne forsvinder efter nogle timer.

Hvis du får stærke smerter, som ikke forsvinder, skal du kontakte Fødemodtagelsen, afsnit 346.

Fødsel

En gastric bypass operation har ikke indflydelse på fødslens forløb og vi anbefaler, at du føder normalt, hvis din graviditet ellers forløber normalt. 

Hvis der er noget, du er i tvivl om, er du altid velkommen til at spørge de læger og jordemødre, du møder undervejs i graviditeten.​​​

Redaktør