Dit forløb hos jordemoder
Du går til kontrol hos en jordemoder, der især tager sig af gravide med gastric bypass.
Du går til jordemoder cirka 4-5 gange i løbet af graviditeten, og din partner er velkommen til at deltage i det omfang, I ønsker.
Ved første konsultation hos jordemoderen lærer du at måle dit blodsukker. På den måde kan vi holde øje med, at du ikke udvikler graviditetsbetinget sukkersyge eller har tendens til for lavt blodsukker.
Du skal måle dit blodsukker over 3 dage omkring 14.-20. graviditetsuge og igen omkring 24.-28. graviditetsuge.
Dit forløb hos lægen
I forbindelse med din misdannelsesscanning i graviditetsuge 18-20 taler du med en fødselslæge. Du vil blive tilbudt scanning af barnet og lægesamtale ca. hver 4. uge fra 28. graviditetsuge, da vi af og til ser, at børnene ikke vokser så meget i sidste del af graviditeten. Det kan skyldes problemer med optagelsen af vitaminer efter gastric bypass operationen.
Kost og motion
Vi anbefaler, at du spiser varieret i henhold til de råd, du fik i forbindelse med din gastric bypass operation. Hvis du ikke kan indtage så store måltider, bør du spise flere små måltider. Du bør lige som andre gravide fortsætte med den motion, du har været vant til.
Graviditetskvalme forekommer som hos andre gravide. Hvis man på grund af kvalme eller af andre årsager har svært ved at spise varieret, kan vi tilbyde diætist efter behov. Tal med din fødselslæge eller jordemoder om det.
Vitamintilskud
Gravide med gastric bypass har sværere ved at optage næringsstoffer og vitaminer. Derfor følger vi dig med blodprøver flere gange i graviditeten. For at sikre, at du får de rette vitaminer, vil du i løbet af graviditeten blive set i endokrinologisk ambulatorium, hvor du også vil blive tilbudt kontrol efter fødslen.
Alle gravide bør under graviditet tage:
- Vitaminpille (f.eks. 1 graviditetsvitamin)
- Jern (f.eks. Jern C eller ferroduretter)
Gravide med gastric bypass bør desuden tage:
- B12 – enten som indsprøjtning hver 3. måned eller som daglig tablet
- D-vitamin (f.eks. 1 tablet Unikalk Mega eller D3 35 mikrogram)
Smerter i maven
Efter en gastric bypass operation er der risiko for, at tarmen kan sætte sig fast - et indre brok. Risikoen for indre brok er større under graviditet. Hvis du får ondt i maven, skal du kontakte os, så vi kan vurdere, om der er tegn på indre brok.
Symptomer på det vil ofte være, at man får ondt i mellemgulvet 1-2 timer efter et måltid og at smerterne forsvinder efter nogle timer.
Hvis du får stærke smerter, som ikke forsvinder, skal du kontakte Fødemodtagelsen, afsnit 346.
Fødsel
En gastric bypass operation har ikke indflydelse på fødslens forløb og vi anbefaler, at du føder normalt, hvis din graviditet ellers forløber normalt.
Hvis der er noget, du er i tvivl om, er du altid velkommen til at spørge de læger og jordemødre, du møder undervejs i graviditeten.