Hvad skal jeg gøre, hvis ...
Du kan henvende dig til Fødemodtagelsen, når du er blevet gennemskannet (19-20 ugers skanning).
Hvis du har akutte problemer og endnu ikke er blevet gennemskannet, skal du kontakte din egen læge eller ringe til 1813, for at blive henvist til gynækologisk akutklinik.
Hvis du bløder
Mange gravide oplever blødning i løbet af graviditeten. Nogle få bløder en smule hele graviditeten igennem. Langt de fleste små pletblødninger skyldes et blodkar, der er bristet på livmoderhalsen og har på den måde intet med barnet eller moderkagen at gøre.
Du skal kontakte
Fødemodtagelsen, hvis:
- du bløder en plet, som er mere end 3-4 cm stor
- du bløder en plet, som er mindre end 3-4 cm gennem nogle dage
- blødningen optræder sammen med smerter og ondt i maven.
Så vil en jordemoder hjælpe dig med, hvad du skal gøre.
Hvis du har ondt i maven
Det er ufarligt at have plukkeveer eller lette menstruationslignende smerter under graviditeten. Plukkeveer er sammentrækninger af livmoderen, som kommer og går igen. De bør gå over, hvis du hviler dig.
Kontakt
Fødemodtagelsen, hvis du har:
- kraftige smerter i maven eller underlivet
- vedvarende smerter i maven eller underlivet
- plukkeveer før uge 35+0, som er regelmæssige eller tager til i styrke
Så vil en jordemoder hjælpe dig med, hvad du skal gøre.
Hvis du er utilpas og har hovedpine
Nogle vil under deres graviditet have hovedpine, fuldstændig som når de ikke er gravide. Prøv at hvile dig, drikke rigeligt med vand og få frisk luft.
Kontakt
Fødemodtagelsen, hvis du har kraftig hovedpine, særligt hvis:
- hovedpinen sidder i panden
- du samtidig føler dig alment utilpas
- du samtidig har flimren for øjnene
Så vil en jordemoder hjælpe dig med, hvad du skal gøre.
Hvis din hud klør
Nogle gravide får graviditetsbetinget leverkløe. Denne form for kløe ses primært på hånd- og fodflader, men kan brede sig ud over hele kroppen. Det er en kløe, som er der døgnet rundt, men som kan være tiltagende om aftenen og natten.
Kløen skyldes, at galdesyre ophobes i blodet. Har du graviditetsbetinget leverkløe, kommer du i behandling. Hvis du har kløe på denne måde, så tal med din egen læge eller med din jordemoder om det, eller kontakt
Fødemodtagelsen.
Hvis du mærker mindre liv
Det er vigtigt at lægge mærke til barnets bevægelser, og hvordan de ændrer sig i løbet af graviditeten. Børn bevæger sig forskelligt, og nogle er mere aktive end andre. Det samme barn vil have dage, hvor det er mere aktivt end andre dage.
Fra du er 24 uger henne, skal du mærke liv dagligt. Hvis du er bekymret for barnets bevægelser, kan du starte med at drikke lidt isvand, lægge dig ned og slappe af og mærke efter, om barnet vågner og bevæger sig mere.
Kontakt
Fødemodtagelsen, hvis:
- du ikke mærker barnets bevægelser
- barnets bevægelser bliver svagere eller sjældnere
Så vil en jordemoder hjælpe dig med, hvad du skal gøre.
Hvis du har kraftig kvalme og opkastning
Det er helt normalt at have kvalme og kaste op tidligt i graviditeten. Kontakt egen læge eller Akuttelefonen 1813, hvis du kaster op i sidste halvdel af graviditeten, og det varer mere end 24 timer.
Kontakt
Fødemodtagelsen, hvis du får pludselige opkastninger sammen med kraftig hovedpine, da det kan være et tegn på svangerskabsforgiftning.
Hvis dit barn har numsen nedad
Din læge eller jordemoder vil normalt kunne afgøre, om barnet ligger med hovedet nedad. Hvis der er tvivl, vil du blive tilbudt en ultralydsscanning. Ligger dit barn med numsen nedad efter uge 35+0, bliver du tilbudt, at vi forsøger at vende barnet. Læs mere i pjecen.
Jeg vil undersøges for Zikavirus?
Store dele af Syd- og Mellemamerika har oplevet udbrud af Zikavirus-infektion, som mistænkes for at forårsage fosterskader.
Hvis du som gravid har rejst i de pågældende lande, skal du kontakte din praktiserende læge, som kan henvise dig til videre undersøgelse på Hvidovre Hospital.