​​​​​​​​​​​​

Godt i gang – Overtidsvurdering og igangsættelse

Webinar​

Godt i gang​​

I denne video fortæller jordemoder Katrine, der til dagligt arbejder på Hvidovre Hospital, om igangsættelse af fødsel: hvorfor man gør det, hvordan man gør det, og hvornår man gør det. Derudover fortæller Katrine om alle omstændighederne vedrørende en igangsættelse, herunder:

• Telefonkonsultation

• Jordemoderkonsultation og igangsættelsesvurdering

• Igangsættelsesmetoder

Igangsættelse af fødslen – Hvorfor og hvornår?

Katrine fortæller, at der kan være mange grunde til at sætte en fødsel i gang, men den hyppigste indikation til igangsættelse er, hvis graviditeten nærmer sig 42 uger. Andre eksempler på indikationer er graviditet med tvillinger, hvis den gravide er over 40 år, hvis den gravide har et højt BMI, hvis den gravide har forhøjet blodtryk eller andre forskellige ting, der kan komplicere fødslen.

Generel information om igangsættelse

Der kan være meget stor forskel på, hvor lang tid igangsættelsesfødsler tager. Nogle går i fødsel kort efter at have fået prikket hul på vandet, andre tager et par Angusta tabletter og går i fødsel, mens andre kan tage tabletterne i dagevis uden at gå i fødsel. Dermed er det ikke usædvanligt, at flere igangsættelsesmetoder bruges i samme forløb.

En igangsættelse af fødslen vil betyde, at den gravide bruger mere tid på hospitalet. Der er flere kontroller og samtaler. Desuden er der mere overvågning af barnets hjertelyd samt større sandsynlighed for at modtage et ve-stimulerende drop. Modtager den fødende igangsættelse i form af ve-stimulerende drop eller Angusta tabletter, frafalder muligheden for fødsel i badekar, da jordemødrene skal kunne følge med i barnets hjertelyd under hele fødslen. Det samme gælder for muligheden for at føde på en fødeklinik. I sådanne tilfælde vil det kun være muligt at føde på fødegangen da der skal være mere opsyn på babyen undervejs i fødslen.

Før den gravide kommer til en udvidet jordemoderkonsultation og igangsættelsesvurdering, vil der være en telefonkonsultation. Her vil den gravide og jordemoderen aftale den næste fysiske konsultation samt tale om status for den gravide og barnets helbred.

Ved den udvidede jordemoderkonsultation og igangsættelsesvurdering undersøger jordemoderen barnets hjertelyd. Derudover laver jordemoderen en mini-scanning, foretager en indvendig undersøgelse af livmoderhalsen, eventuelt foretager hindeløsning og har en samtale om det videre graviditetsforløb, herunder mulig igangsættelse.

Bliver den gravide anbefalet igangsættelse, men ønsker at gå naturligt i fødsel, tilbydes hun flere regulære kontroller for at sikre, at mor og barn fortsat har det godt og ligger rigtigt.

Forskellige igangsættelsesmetoder

Der findes, som sagt, forskellige metoder til igangsættelse af fødslen. Det afhænger af forskellige faktorer, såsom: Hvor lang er livmoderhalsen? Hvor åben er livmodermunden? Er det første fødsel? Er der tidligere født ved kejsersnit? Det er blandt andet disse faktorer, jordemoderen vurderer anbefalingen ud fra.

Igangsættelsesmetoder:

Hindeløsning – Denne metode anses for at være den mest milde metode til igangsættelse. Det foregår ved, at jordemoderen løsner hinderne på livmodervæggen indefra med en finger eller to. Dette gør, at kvinden naturligt begynder at producere hormonet prostaglandiner. Dette hormon er med til at blødgøre livmodermunden og afkorte livmoderhalsen. Nogle vil gå i fødsel af det, mens andre vil opleve tegnblødning og kraftige plukkeveer, men uden at fødslen går i gang af det.

Medicinsk igangsættelse – Denne metode foregår med misoprostol (Angusta tabletter), som blødgør og afkorter livmoderhalsen samt kan fremkalde veer. Medicinsk igangsættelse er det hyppigste valg hos førstegangsfødende, og virkningen af tabletterne er individuel fra kvinde til kvinde. Der må højst tages 8 tabletter pr. døgn og maksimalt hver anden time eller indtil veerne begynder. Der kan være bivirkninger ved indtagelse af Angusta tabletter. En af de sjældne, men mere alvorlige bivirkninger, er overstimulering, altså for mange og for korte veer, hvilket kan være stressende for mor og baby. Hvis det sker, får den gravide medicin, der får livmoderen til at slappe af igen.

Prikke hul på fosterhinden – Denne metode bruges i tilfælde, hvor livmoderhalsen er væk eller næsten helt væk, og livmodermunden skal være åben nok til, at jordemoderen kan komme til med en finger eller to, samt en kradsepind og prikke et hul på fosterhinden. Det kan sætte veerne i gang, men kan i sjældne tilfælde få barnet til at ligge skævt i bækkenet.

Ve-stimulerende drop – Det ve-stimulerende drop indeholder saltvand og syntocinon, hvilket er med til at igangsætte veerne hos kvinden. Det gives efter, at vandet er gået, gennem en venflon i hånden. Hvis man modtager ve-stimulerende drop, vil jordemoderen holde øje med babyens hjertelydskurve ved hjælp af en CTG-scanning. Derfor kan fødslen ikke foregå i badekar eller på en fødselsklinik. Som det også gælder for Angusta tabletterne, kan denne metode føre til overstimulering, hvorefter der slukkes eller skrues ned for droppet eller kvinden modtager medicin, der får livmoderen til at slappe af.

Ballonkateter – Denne metode bruges typisk, hvis den gravide har modtaget Angusta tabletter i nogle dage uden effekt, det vil sige, at livmodermunden ikke har åbnet sig tilstrækkeligt. I stedet kan man lægge et ballonkateter op, som er med til at modne livmoderhalsen og frigive fødselshormoner. Kateteret fjernes efter 12-18 timer efter anlæggelse og kan i nogle tilfælde føre til ubehag, plukkeveer eller menstruationslignende smerter.

Kvinder, der tidligere har født ved kejsersnit, må kun modtage igangsættelse i form af hindesprængning eller ballonkateter (efter samtale med egen læge) og det foregår kun ved indlæggelse. Årsagen er en minimal risiko for, at arret fra tidligere kejsersnit kan briste.

Afhængig af hvilken igangsættelse den gravide modtager, samt om den gravide er sund og rask, kan dele af igangsættelsen foregå hjemme. Det gælder for eksempel for kvinder, der sættes i gang med Angusta tabletter. Den første tablet kan tages på hospitalet, hvorfra resten kan tages hjemmefra.

Hvis man gerne vil hjælpe sin krop med at sætte de naturlige fødselsprocesser i gang, anbefaler jordemoder Katrine en række forskellige muligheder, herunder:

• Akupunktur eller akupressur

• Rebozo

• Mad (frisk ananas, hindbærblad-te, dadler, stærk mad - dog er der ingen evidens for dette!)

• Stimulation af brystvorter (kan få livmoderen til at trække sig sammen)

• Sex (kan få livmoderen til at trække sig sammen)

• Tålmodighed (hav tålmodighed med jer selv)

• Husk at oplade kroppen​​


Redaktør