​​​

Godt fra start – informationsmøde om graviditeten

Her kan du læse om informationsmødet om graviditeten. Informationsmødet henvender sig til kommende førstegangsforældre.


Informationsmødet på video

I videoen herunder kan du få samme information, som du ville have fået på informationsmødet. 

Video: Godt fra start - Informationsmøde om graviditeten

49:03 minutter

​​​​I denne video fortæller jordemoder Nanna Harder om, hvordan det er, og hvilke muligheder der er, når man er i gravidetetsforløb på Hvidovre Hospital. 

​Om Hvidovre Hospital​ 

​​​Danmarks største Gynækologiske og Obstetriske afdeling med en lang række underafdelinger. Herunder har hospitalet 140 jordemødre og ca. 7000 fødsler om året. Der ligger både et jordemordecenter på Hvidovre og ét på Amager, som man sendes til afhængig af, hvor man bor. 

Den jordemoder, som man først møder i forløbet, er også den, som hospitalet prøver at sørge for, at man ser igennem resten af graviditetsforløbet.

Hvem ringer jeg til?

Hvis man skal aflyse, ændre eller booke tid, har spørgsmål eller andet, skal man ringe til Jordemodercentrets sekretærer på telefonr.: 38 62 11 50 mellem 08-15 på alle hverdage. 

Hvis man har spørgsmål til graviditeten, som ikke er akutte, skal man ringe til egen læge. Hvis det er et spørgsmål eller problem, som lægen ikke kan give svar på, skal man ringe til jordemoder-telefonen på telefonnr.: 38 62 11 69 tirsdag-fredag mellem kl. 09.30-12.

Hvis man har bekymringer i sit graviditetsforløb, som man ikke tænker kan vente til næste telefontid, skal man enten ringe til 1813 (akutmodtagelse) eller til Fødemodtagelsen.

Hvis man har været til misdannelses- eller gennemscanning, skal man ringe Fødemodtagelsen på telefonnr.: 38 62 28 33​

​​​Undersøgelser i graviditeten 

Alle de undersøgelser, man kan få og bliver indkaldt til på hospitalet, er allesammen et tilbud. Hospitalet tilbyder to scanninger: nakkefoldsscanningen (1. trimester) og misdannelsesscaningen (2. trimester).

Ved nakkefoldsscanningen tjekkes barnet for blandet andet Downs syndrom. Ved misdannelsesscanningen tjekkes barnet oppefra og ned - fra hjernen til om det har 10 tæer. 

Udover scanningen er der fem jordemoderkonsultationer fordelt fra uge 14-18, uge 28, uge 35, uge 38 og uge 40 i graviditeten. Hvis enten patienten eller jordemoderen mener, at der er noget, som skal snakkes nærmere om, er der mulighed for yderligere tider. 

Derudover der besøg ved egen læge i uge 25+ og uge 32+. Dette skal patienten bestille tid til. 

Modsat denne video er jordemoderkonsultationerne mere personlige. Første konsultation zommer  mere end på, "hvem er I", og hvordan skaber vi det bedste graviditetsforløb hos lige præcis dig.​ Ved de senere konsultationer bliver fokus mere og mere på maven. Der tjekkes på, om barnet ligger rigtigt, måling af livmoderen, urinprøver med mere. 

Urinprøven tages helst, inden man kommer ind til konsultation, ved at tisse i en udleveret kop på afdelingens toiletter. Her tjekkes for sukkersyge og svangerskabsforgiftning. Hvis man har mistanke om blærebetændelse, skal man tjekkes ved egen læge. 

Ved allerførste besøg ved egen læge får man taget en masse blodprøver. Her testes blandt andet for, om man er Rhesus positiv eller Rhesus negativ. Hvis man er Rhesus negativ, skal man have en ny blodprøve hos egen læge ved besøget i uge 25+. Såfremt barnet er Rhesus positiv, anbefales vaccination med antistoffer (anti-D) både i graviditeten og efter fødslen særligt for at undgå skadelige komplikationer ved fremtidige graviditeter. ​

Mærk liv

Det jordemødrene går allermest op i i løbet af konsultationerne og jeres graviditet, er, om I mærker liv. Det er meget forskelligt, hvornår I begynder at mærke liv. Det kommer an på, hvordan I er bygget, hvor jeres moderkage og livmoder ligger i maven, og hvordan barnet ligger.

De fleste mærker de første bevægelser som "bobler" lige under maveskindet. Det kan føles forskelligt, men det vigtigste er, at I begynder at mærke liv mellem uge 18-22. Bevægelserne tiltager mere og mere. Fra uge 24 og frem skal I mærke liv hver dag. Sådan kan I holde øje med, at barnet har det godt inde i jeres mave. Hvis barnet har, hvad det har brug for fra moderkagen, har det overskud til at bevæge sig. Hvis barnet mangler noget, ligger det stille. Så bliver I stressede og producerer adrenalin, og så ligger barnet endnu mere stille, fordi det går i fight-or-flight-mode, men hverken kan kæmpe eller flygte og derfor ligger endnu mere stille. Så bliver det en ond cirkel.

Hvis I mærker mindre liv, starter I med at drikke et glas iskoldt vand med masser af isterninger og gerne med en smule saft i, så der er sukker til at få barnet til at bevæge sig. Skub så godt til maven med begge hænder på den, og læg dig ned og snak med dit barn. På det her tidspunkt kan barnet sagtens høre jeres stemme og vil reagere på den. Hvis I ikke har en reaktion inden for en halv time, skal I altid ringe til Fødemodtagelsen. Vi vil altid gerne høre fra jer samme dag, som I mærker mindre liv, fordi det er vigtigt at følge op på.

På et tidspunkt kan I mærke, at barnet bevæger sig efter et bestemt mønster, og det skal gerne følge dette mønster. Hvis barnet bevæger sig meget anderledes, end det plejer, eller bevæger sig mindre, så skal I altid ringe til os.

​Vægtøgning

Man tager på, når man er gravid. Det skal ikke være jeres primære fokus, men I må gerne have det med i baghovedet. Det er meget forskelligt, hvornår man bevæger at tage på og hvor meget. Nogle taber sig i starten, fordi de er trætte og har kvalme, mens andre tager lidt på, fordi de spiser for, at kvalmen ikke bliver værre. Som regel stagnerer det i andet trimester, og så tager man en del på i tredje trimester, hvor barnet vokser, og man får væske i kroppen.

Når man er undervægtig (BMI <18,5), bør man tage 13-18 kg på. Er man normalvægtig (BMI 18,5-24,9), skal man tage ca. 10-15 kg på i løbet af graviditeten. Hvis man er overvægtig (BMI 25-29,9), bør man tage 6-9 kg på, og er man svært overvægtig (BMI >30), bør man tage omkring 5-8 kg på. Vi har de retningslinjer, fordi der er øget risiko for, at I udvikler sukkersyge, eller jeres barn bliver overvægtigt, når det bliver ældre, hvis I vejer mere.

Kost og kosttilskud

Som gravid skal man følge Sundhedsstyrelsens almindelige kostråd: 

  • ​Drik masser af væske

  • Spis groft, grønt og varieret

  • Magert kød og kødpålæg

  • (mindre) Fisk to gange om ugen

  • Ikke så meget salt og sukker

  • Dyrk motion. 

Som gravid skal man holde øje med nogle ekstra ting: 

  • Undgå rovfisk som store tun, laks fra Østersøen, sværdfisk, haj (maks. 100g om ugen)

  • Undgå råt kød

  • Maks. tre kopper kaffe/the/cola dagligt

  • Drik en halv liter mælk eller andre mejeriprodukter eller en kalktablet svarende til 500mg om dagen.

  • HUSK gravide skal IKKE spise for to.

Jerntilskud fra 10. uge:

  • ​40-50mg om dage

  • Indtages mellem måltider og ikke samtidig med kalk

  • Indtages gerne sammen med C-vitamin, da det fremmer optagelsen

Hvis man oplever at blive forstoppet, så skift præparat, men stop ikke med at tage jern.

Har I fået andre vejledninger under jeres konsultationer, fordi I enten har høj eller lav blodprocent, skal I følge dem.

D-vitamin: 

  • 10 mikrogram dagligt

  • Går man med tørklæde eller har lidt mørkere hud, skal man muligvis tage lidt mere D-vitamin.

  • Få målt D-vitamin-niveauet hos egen læge, hvis I føler jer blege og trætte.

​​​Motion

  • 30 minutter om dagen

  • Alle former tæller - f.eks. at tage trapperne

  • Styrketræning er tilladt, men undgå tunge løft, der belaster bækkenbund og ryg

  • Kontaktsport, ridning og skiløb frarådes

  • Lige maveøvelser frarådes, da mavemusklerne glider ud til siden for at gøre plads til livmoderen

  • Lyt til kroppen!​

Knibeøvelser:

Vi anbefaler appen GynZone. Den hjælper jer med træningsprogrammer til bækkenbunden, så I mindsker risikoen for inkontinens og store bristninger, og det gør det nemmere at komme i gang igen med bækkenbundsøvelser efter fødslen.

Medicin

Medicinering bør undgås, hvis det kan. Tager I fast medicin (også naturmedicin), så tal med os om det.

Pamol/Panodil/Pinx kan tages med omtanke, men I må ikke komme over den maksimale anbefalede dosis. 

Man må ikke tage Ipren, ibumetin og ibuprofen.

Rygning

Stop med at ryge, da man risikerer væksthæmning, astma og luftvejssygdomme hos barnet. Der er også 40% højere risiko for tidlig fødsel (før uge 37). Det samme gælder ved passiv rygning.
Nikotin overføres også via amning.

Alkohol

​Undgå alkohol, da det ikke vides, hvor lidt der skal til, før fostret tager skade. Det samme gælder euforiserende stoffer.

Har man drukket et par gange, før man fandt ud af, at man var gravid, skal man ikke bekymre sig. Har man drukket mange genstande ved tre lejligheder eller mere, vil vi gerne vide det.

Vold i hjemmet

​Der er mange former for vold: fysisk, psykisk, økonomisk, materiel.

Er man udsat for vold, kan man få hjælp og rådgivning hos os. Vi ønsker at tage vare på jer og jeres kommende barn. Ofret er altid uden skyld, og både mænd og kvinder kan være ofre. 

Har du været udsat for vold eller overgreb i din fortid, vil vi også gerne vide det. 

Arbejdsmiljø

  • Undgå tunge løft

  • Tal med jeres leder, hvis arbejdsmiljøet er svært psykisk eller ved andet ubehag

  • Fortæl os, hvis I arbejder med kemikalier

  • Tal med egen læge, hvis I har behov for en sygemelding.​

Hormonforstyrrende stoffer

  • Vælg økologiske og danskproducerede produkter, f.eks. Neutral vaskemiddel

  • Undgå produkter med parfume

  • Download evt. appen Kemiluppen.​

​​Kropslige og mentale forandringer

​Den mest udbredte kropslige forandring er kvalme og opkast. Prøv at spise små, hyppige måltider - hver til hveranden time. Det kan være mandler, grøntsagsstave, hummus, drikkeyoghut, som holder blodsukkeret stabilt. Det er også en god idé at få protein ind i sin morgenmad. Undgå hvidt brød med smør, donuts, is eller andet med meget sukker i. Kvalmen bliver også værre af fed, krydret mad og store portioner.

I maven bliver en masse muskler løsnet og blødgjort, fordi der skal være plads til barnet i bækkenet. Derfor bliver lukkemusklen over vores mavesæk desværre også blødgjort, så man får mere halsbrand, når man spiser fed og syreholdig mad.

Ligamentsmerter er også almindeligt og helt ufarligt, selvom man kan blive forskrækket over, at det gør lidt mere ondt, end man forventer. Smertene sidder som regel i lysken som jag i en eller begge sider. Det kommer, når I har bevæget jer meget, har ligget på den ene side og vender jer om på den anden, eller hvis I strækker jer. Smerterne kommer, fordi ledbåndene, der holder livmoderen på plads, strækkes i takt med, at livmoderen vokser. Det opleves primært i starten af graviditeten. Du kan lægge dig i fosterstilling med en varmepude og slappe af for at afhjælpe det.

Mange oplever også graviditetsrelaterede bækkensmerter - og nogle få får bækkenløsning.
God råd til at afhælpe det: 

  • Tænk over, at jeres skulder, hofte og knæ skal pege nogenlunde samme retning, så I ikke laver for mange skæve vrid i jeres bækken. 

  • Sid ikke med benene over kors.

  • Gå ikke i høje sko, men sko med god stødabsortering. 

  • Sov med en pude mellem knæene, så knæ og hofte ligger i nogenlunde samme højde.

  • Undgå tunge løft.

  • Undgå støvsugning.

Hjælper dette ikke, så opsøg en fysioterapeut eller akupunktur.

Blødning er også en normal del af at være gravid. Vores slimhinder bliver mere følsomme, når vi er gravide. Derfor er der større tendens til næseblod, blødende tandkød og det samme gælder slimhinder i skeden, hvis vi er meget aktive, stressede eller har sex. Vær opmærksom på, at blødningen ikke er større end en 5-krone, kommer over flere dage og har små klumper af størknet blod i sig - så skal I ringe 1813 eller til Fødemodtagelsen.

Plukveer er også normalt. Andengangsfødende oplever ofte flere end førstegangsfødende. Vær opmærksom på, at de ikke bliver regelmæssige og ikke gør ondt som menstruationssmerter. Man må gerne føle, at maven spænder op, og man kæmper om pladsen med sin livmoder, men gør det ondt, og hjælper hvile ikke, skal I ringe til Fødemodtagelsen. Ring også, hvis de bliver regelmæssige.

Hjernen går gennem en fysisk forandringsproces, når man er gravid. Nogle centre åbner sig og andre lukker sig, så man kan blive mere distræt og følsom. Bær over med jer selv og jeres partner. Fortæl det til os, hvis I har en periode, hvor I er triste, ikke kan kende jer selv eller græder meget. Sådan skal det ikke være.
Man kan også opleve, at ting fra ens barndom eller tidligere liv kommer igen i løbet af graviditeten. Fylder det for meget, skal I sige det til os. Tal også med jeres partner om det.

Valg af fødested

Fødegangen er for alle fødende. Her er både lavrisiko gravide med behov for medicinsk smertelindring og mellem- og højrisiko gravide, som vi skal holde ekstra øje med. På Fødegangen har vi ekstra mulighed for overvågning og læger og en afdelingsjordemoder lige uden for stuen.

Fødeklinikken er lidt mindre med tre stuer, to hvilestuer og et tekøkken. Den bruges som udgangspunkt til dem, som har helt normale graviditeter og en normal fødsel. Klinikken er lidt som en hjemmefødsel bare inde hos os. Der er store badekar, lækker indretning og interiør, musik og belysning. Her kan vi ikke have kontinuerlig overvågning af jeres baby, så er der brug for det, skal man rykke på fødegangen. Vi kan heller ikke give en epidural på fødeklinikken.

Man kan også føde hjemme. Vi anbefaler, at det er en ukompliceret graviditet og fødsel, vi ser frem mod. Ønsker man hjemmefødsel, tilknyttes man et hjemmefødselsteam. Hvis man overvejer hjemmefødsel, kan man også blive tilknyttet en hjemmefødselscafé på Gentofte Hospital, hvor man får information, kan udveksle erfaringer og stille spørgsmål.
Man kan føde hjemme, hvis:

  • man er sund og rask.

  • har en ukompliceret graviditet og forventer en normal fødsel.

  • man ønsker en fødsel uden medicin og indgreb.

​Ring til sekretæren, hvis I ønsker en hjemmefødsel.

​​Tilbud efter fødslen

I kan overnatte efter fødslen. Vi har et barselsafsnit, hvor vi holder os lidt mere i baggrunden, end vi gør på Fødegangen. Sådan bliver det nemmere for jer, når I kommer hjem, og vi ikke er der til at hjælpe jer. Har I brug for hjælp, kalder I selvfølgelig bare på os, men vi er der ikke, hvis I ikke kalder efter os.

Er det ens første barn, og har fødslen været normal, har I tilbud om to nætter på Barselsafsnittet. Det koster 165 kr. pr. nat for en ledsager. I får en familiestue til jer tre. Vi anbefaler, at I begrænser besøgstiden, da det er overvældende for babyen at komme ud af maven og skulle trække vejret selv og ammes. Det er også overvældende for jer, som lige er blevet forældre og skal lære hinanden og jeres barn at kende i forældreskabet.

Er det ikke ens første barn, eller man har haft en ukompliceret fødsel og ikke er interesseret i at være på Barselsafsnittet, har man mulighed for at føde ambulant. Det vil sige, at 

  • fødslen skal have været ukompliceret

  • I og jeres barn har det godt

  • vi gerne vil se fin amning

  • I skal kunne komme ud og tisse selv.

Er alt det på plads, holder vi en udskrivelsessamtale, og så kan I gå ca. 4-6 timer efter fødslen.

Er det ikke jeres første barn, og I tænker, at der er noget, vi skal holde ekstra øje med, kommer I selvfølgelig på Barselsafsnittet til kontrol. Ellers kommer I hjem efter 4-6 timer.

Ca. et døgn efter fødslen ringer vi jer op og hører, hvordan I og jeres barn har det. Ca. to til tre døgn efter fødslen kommer I ind til en kontrol hos os. Vi tjekker amning og spørger ind til bristning. Vi går barnet igennem, tager en blodprøve fra barnets hæl for at tjekke for stofskiftesygdomme og andre sygdomme og laver en høreprøve. Er I på Barselsafsnittet i to dage, laver vi kontrollen, inden I går hjem. 

I får alle mulighed for at få besøg af en sundhedsplejerske fire til fem dage, efter I har født. Når I har født, giver vi automatisk besked til jeres sundhedsplejerske, der ringer jer op et par dage efter fødslen og aftaler et besøg. 


Information på hjemmeside og app

www.hvidovrehospital.dk/baby bliver jeres Google det næste stykke tid. Lad være med at gå ind på alle mulige Google-hjemmesider og terminsgrupper for at søge information. Vi kan ikke garantere, at de informationer, I finder, er rigtige. 

Er der information, I ikke kan finde på vores hjemmeside, kan I altid ringe og spørge os.

I bør også downloade den app, der hedder Min Sundhedsplatform. Her kan I se fremtidige aftaler, blodprøvesvar og meget mere. Det giver et godt overblik over jeres graviditet, og hvornår I skal møde næste gang.

På hjemmesiden www.sundhed.dk/soft​  kan I se, hvilke tilbud kommunerne har til sundhedspleje.

www.trygmedbarn.dk​​ kan I finde små videoklip om graviditet, fødsel og barsel, som fungerer ligesom online fødselsforberedelse.

Det er vigtigt, at I går på www.borger.dk​ og laver en omsorgs- og ansvarserklæring, hvis I ikke er gift. Hvis der skulle ske mor noget, kan far ikke få lov at tage barnet med hjem, før der er lavet faderskabstest osv., medmindre I har udfyldt erklæringen. Det samme gælder, hvis der sker far noget, så kan barnet ikke arve.

Ring til Fødemodtagelsen, hvis:

  • I mærker mindre liv, anderledes liv eller ikke kan få barnet i gang. Ring altid samme dag.
  • I har blødning på mere end en fem-krone, gennem flere dage eller hvis blødningen er klumpet.
  • I får smertefulde eller regelmæssige plukveer, som ikke forsvinder trods hvile med en varmepude.
  • I føler jer utilpasse - f.eks. trykken for brystet, vedvarende hovedpine.
  • I har veer eller vandafgang.
  • I er i tvivl eller er bekymrede.

Fødselsforberedelse
Det er en god idé, at I tilkøber jer privat fødselsforberedelse udover vores. Der er mere tid til at gennemgå vejrtrækning, visualiseringsøvelser og hvordan I hjælper hinanden og kommunikerer bedst muligt. Det har vi svært ved at nå, men I har god gavn af det under fødslen. Deltag også rigtig gerne i vores.
Har I lyst til at deltage på hospitalet, skal I sige det til jeres jordemoder i uge 28-besøget eller ringe til vores sekretær, også når I er omkring uge 28.



Om Godt fra start

Informationsmødet varer 1½ time, og det er en jordemoder, der holder oplæg.

Indhold

Du kan bl.a. høre om

  • Undersøgelser i graviditeten
  • Kost, motion, rygning, alkohol og mange andre livstilsfaktorer
  • Kropslige og psykologiske forandringer i den tidlige graviditet
  • Tilbud i graviditeten
  • Hvem du kan henvende dig til ved komplikationer eller spørgsmål
Det er muligt at stille spørgsmål undervejs. 

Tilmelding

Du bliver indkaldt via e-Boks. Udover dig er der plads til én voksen ledsager.

Til foredraget skal du medbringe dit sundhedskort.  

Tid og sted

Foredraget bliver holdt i Hvidovre Hospitals Auditorium 3 – 4 i Center 1, cirka en gang om ugen. Foredraget afholdes i dagtiden.
Redaktør