​​

Når barnet er ude

​Når barnet er ude af maven, står jordemoderen klar til at tage imod det.

Fødslen er barnets første møde med livet og jer, og det er jeres første møde med det lille nye barn. Det kan være en oplevelse fyldt med glæde, nervøsitet, lettelse og uro på én gang. Giv jer selv lov til at være til stede i oplevelsen uden forventninger.​​

Hud-mod-hud

Er omstændighederne til stede for tidligt ’hud-mod-hud’, vil du se navlesnoren blive klippet over og få barnet op til dig med det samme. Jordemoderen tørrer barnet af og pakker det godt ind, mens det ligger i dine arme. Barnet bliver hos dig resten af kejsersnittet. Jordemoderen vil måle, veje og undersøge barnet, inden I forlader stuen.Er det ikke muligt at udføre tidlig ’hud-mod-hud’, vil jordemoderen bære barnet over til børnebordet, så snart det er kommet ud af din mave. Her vil barnet blive undersøgt, målt og vejet. Den pårørende er meget velkommen til at følge med barnet hen til børnebordet og blive ved barnet, mens det bliver undersøgt. Det kan være trygt for barnet, at den pårørende taler til det og måske holder det i hånden.

Undersøgelse af barnet

Hvis barnet har meget fostervand i luftvejene ved fødslen, kan det forstyrre vejrtrækningen, og så vil jordemoderen suge barnet i næse og mund. Jordemoderen har desuden mulighed for at hjælpe barnet med ekstra ilt, hvis det skulle være nødvendigt.

Efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger får barnet en indsprøjtning i låret med 1 mg K-vitamin (Phytomenadion) efter fødslen.

Efter undersøgelsen bliver barnet pakket godt ind igen og kommer enten tilbage til dig, eller til din pårørende, som kan hjælpe med at holde barnet tæt på dig.

Jordemoderen undersøger om moderkagen er hel og tager blodprøver fra den. Hvis du/I ønsker at se moderkagen, så sig det til jordemoderen eller andet personalet på stuen. Samtidig færdiggør fødselslægerne kejsersnittet ved at sikre sig, at livmoderen trækker sig fint sammen efter fødslen, og såret på din mave bliver syet sammen igen.

Kvalme

I timerne efter kejsersnittet kan du have kvalme, og måske kaster du op. Du kan få kvalmestillende medicin.

Kløe

Nogle patienter får kløe i forbindelse med rygmarvsbedøvelsen. Det er sjældent så generende, at det skal behandles, og det forsvinder i løbet af nogle timer.

Skuldersmerter

Efter kejsersnit oplever nogen at have smerter i højre skulder. Dette er ufarligt og går over af sig selv.Redaktør