Fødslen

​Her kan du læse om, hvordan et kejsersnit foregår. 

​​Når du kommer på operationsgangen, afsnit 438, skal du melde dig i receptionen. Sygeplejersken vil herefter fortælle dig, hvor du kan sidde. Der kan være ventetid, så vi anbefaler, at du tager en varm morgenkåbe eller andet på.

På operationsstuen

På operationsstuen bliver du mødt af en narkoselæge og en narkosesygeplejerske. Når du ligger på operationslejet, vil det være tippet let til venstre. Du får overvågningsudstyr på, blodtryksmanchet om armen og iltmåler på fingeren, så man kan holde øje med din hjerterytme, dit blodtryk og iltindholdet i dit blod. Du får lagt et drop i hver hånd. I droppene får du væske og medicin. Der er mange mennesker til stede ved et kejsersnit, ofte mellem otte og ti fagpersoner. 

Der vil være:
  • en narkoselæge, som skal bedøve dig
  •  en narkosesygeplejerske, som observerer dig under operationen
  • to fødselslæger, som skal foretage kejsersnittet
  • to operationssygeplejersker
  • en jordemoder, som skal tage i mod barnet
Nogle gange vil der også være en børnelæge på stuen.

Selve fødslen
Når du er bedøvet, får du lagt et kateter i blæren. En operationssygeplejerske vasker din mave med klorhexidin-sprit og tildækker operationsområdet med et sterilt klæde. Fødselslægen lægger et snit på tværs lige over grænsen til kønsbehåringen. Herefter går der som regel kun få minutter, før dit barn er født.

Barnet fødes ved at fødselslægen laver en ’kunstig ve’ ved at trykke på maven og dermed skubber til barnet. Dette stimulerer barnets centralnervesystem, så barnet er klar til at trække vejret selv, når det bliver født. Ved at skubbe barnet gennem åbningen i maven får barnet ligeledes et tryk, der presser overflødigt fostervand ud af lungerne. Efter barnets fødsel fødes moderkagen.

Redaktør