Fødslen nærmer sig

​Her kan du læse om forskellige tegn på, at fødslen nærmer sig, og hvad der​ er godt at have med til ​fødslen.

​Kraftigere plukkeveer

De sidste uger inden fødslen oplever mange kvinder, at plukkeveerne kommer oftere og bliver mere intense. De kan gøre lidt ondt, og du bliver måske nødt til at stå stille, hvis du er ude at gå. Nogle kvinder mærker også jag op i skeden. Plukkeveerne modner og afkorter livmoderhalsen og hjælper barnet med at stille sig ned i bækkenet. 
Alle er dog forskellige, og nogle kvinder mærker ingenting, før de rigtige veer starter.

Pletblødning/tegnblødning

Nogle kvinder bløder en lille smule op til fødslen. Det kaldes også for tegnblødning. Så længe det bare er pletter i trusserne eller på bindet, er det normalt. Hvis du bløder mere, f.eks. svarende til en menstruation, eller du har smerter, som er der hele tiden, skal du kontakte Fødemodtagelsen.
Selvom du har tegnblødning, kan man ikke sige, hvor lang tid der går, inden fødslen går i gang.

Udflåd og slimprop

I slutningen af graviditeten har de fleste kvinder meget udflåd. Det kan både være tyndt og vandigt, men det kan også være slimet. 
Slimproppen er noget sejt slim, der sidder inde i livmoderhalsen. Når livmoderhalsen bliver blødere og kortere på grund af plukkeveer, kan slimproppen løsne sig, og du kan se den som noget sejt slim iblandet blod, i trusserne eller på toiletpapiret. Ikke alle kvinder oplever slimproppen gå.
Slimproppen kan gå flere uger før fødslen, så det er ikke et tegn på, at fødslen er ved at starte.

Hvad skal vi have med?

  • Vandrejournalen.
  • Mad og drikke, som I godt kan lide - til fødslen. Gerne noget let til dig, der skal føde. F.eks. frugt, kiks eller druesukker. Vi har mad, dvs. ristet brød og sandwich, på hospitalet, men det er ikke sikkert, vi lige kan ramme det, du har lyst til, når du har veer. ​Som partner kan du hente mad i cafeen, men den har begrænsede åbningstider, og det er ikke altid at man som partner kan finde tid til at forlade fødestuen og hente mad. Det er en god idé med en madpakke også til partneren. 
  • Hjemmesko - fødderne skal holdes varme, både under fødslen og når du ammer. 
  • Tøj - f.eks.​ morgenkåbe eller andet blødt/rart tøj. 
  • Toiletsager inkl. sæbe og shampoo. Læbepomade er en god idé, da næsten alle fødende får meget tørre læber pga. vejrtrækningen under veerne. Tandbørster både til dig der skal føde og til din partner. 
  • Mobiltelefon. Husk oplader! 
  • Musik - hvis du gerne vil lytte til musik, du godt kan lide. I skal selv have både musik og afspiller/højttaler med, da vi ikke har noget på fødestuerne. 
  • ​Behageligt tøj, hvor der stadig er plads til noget mave, den forsvinder ikke helt lige med det samme. På hospitalet har vi bluser, underbukser, håndklæder og bind. Husk også ekstratøj/skiftetøj både til mor og partner. Det er rart at få rent tøj på for begge efter en lang fødsel. 
  • Evt. ammepude, hvis I har sådan en eller en ekstra hovedpude.
  • ​Tøj og dyne til barnet, evt. en lift eller en autostol til turen hjem. I behøver ikke tage det med, når I kommer til fødsel, I kan ​også hente det, inden I skal hjem. Mens I er på hospitalet, kan I bruge hospitalets baby-tøj og bleer

Video: Tre gode råd til dig hvis partner skal føde

Varighed: 2:27 min

Beskrivelse af videoen - Tre gode råd til dig hvis partner skal føde

Jordemoder, Stina Falsig, fortæller om at man som partner kan være en aktiv del af fødslen ved at få kvinden til at føle sig godt tilpas. Hvis hun har det godt, laver hun gode veer, og gode veer bringer barnet til verden.

Hvidovre Hospital har gjort det lettere for partneren til den fødende at være med til fødslen, ved at udvikle en ny fødeseng i samarbejde med en arkitektgruppe. Den nye seng lægger op til, at fødslen er en familiebegivenhed.

Jordemoderen giver tre gode råd til hvordan du kan støtte din fødende partner.

Det første råd handler om at være i tæt kontakt med sin partner. Man skal være nærværende og give sin partner massage. Massagen er med til at gøre kvinden afslappet, og får hende til at slappe af i alle de muskler, som ikke skal være anspændte. På den måde giver man den fødende kvinde de bedste betingelser for at lave nogle gode veer.

Det næste råd er, at man skal hjælpe sin partner med fødestillinger. Jordemoderen fortæller, at fødslen er en dynamisk proces, hvor barnet skal rotere for at komme ned i bækkenet. Hvis man hjælper kvinden med at skifte stilling undervejs, så understøtter man også denne rotation.

Det tredje og sidste råd er, at nærhed giver tryghed. Når barnet er kommet til verden, skal der holdes fødselsdag, og det er i alle sammen en lige vigtig del af. Hop op i sengen ved siden af din partner og vær tæt på hinanden. Nyd det særlige øjeblik ved, at i nu er en mere i familien.

Den specialdesignede fødeseng er udviklet særligt til Hvidovre Hospital af Center for Ejendomme, Region Hovedstaden. Redaktør