Vores første fødsel - hendes oplevelse

​For mig betød det rigtig meget at være hjemme så snart min dreng kom til verden. I min lejlighed med mine katte og min kæreste. Derudover betød det meget, at min kæreste skulle være en del af fødslen og tage fat, hvilket han bedre ville kunne gøre herhjemme

En nybagt mor fortæller:

For mit vedkommende føltes det som om, at fødslen startede to gange. Første gang var mellem tirsdag og onsdag nat, hvor jeg vågnede med svage veer. De fortog sig dog i løbet af onsdagen da det var de latente veer. Om aften forandrede noget i min krop sig og jeg bad min kæreste om at komme hjem og han kom hjem kl. 21. Meget hurtig blev veerne regelmæssige efter han kom hjem og jeg kunne ikke rigtig finde mig tilpas nogen steder i lejligheden. Til sidst endte jeg i spisestuen, med vores 90 cm madras på gulvet. Jeg havde haft kontakt til fødemodtagelsen kl. 23.30 og vi var meget enige om at jeg ringede igen når jordemoderen skulle komme ud. Jeg ringede igen kl. 01 og jordemoderen kom 20 minutter efter. 

I min egen verden 

For mig betød det rigtig meget at være hjemme så snart min dreng kom til verden. I min lejlighed med mine katte og min kæreste. Derudover betød det meget, at min kæreste skulle være en del af fødslen og tage fat, hvilket han bedre ville kunne gøre herhjemme. 

Igennem veerne fandt jeg ind i min egen verden. Ingen skulle røre mig. Jeg så kun den virkelige verden i blink, de øjeblikke hvor mine øjne var åbne. Det var et uvejr af en helt ny kaliber, som jeg prøvede at forholde mig roligt i med alle de værktøjer jeg kunne finde på. Til sidst fandt jeg ud af, at jeg kunne sige (højt) “slap af” til mig selv og det hjalp. Jo vildere uvejret var, jo højere sagde jeg det. Sådan gik mange timer hvor den ene ve tog den anden og selvom jeg havde kraftige menstruationssmerter imellem veerne, tvang jeg mig selv til at slappe af. 

Uvejret tog til 

I de sidste 2 centimeter af åbningsfasen blev det dog rigtig hårdt. Mit vand var endnu ikke gået og jordemoderen sagde at jeg gerne måtte presse for at få det til at gå. I det her stadie kunne jeg dog kun tænke, at jeg var i det her uvejr for at presse vand ud og IKKE en baby. Her mistede jeg virkelig modet for en stund og kunne ikke på samme måde holde koncentrationen. Jeg kunne ikke tænke så langt, at vandet var et skridt på vejen til at få min dreng ud.

Vandet gik og barnet kom 

En time før fødslen gik vandet dog endelig. Da kl. var 8.55 var der vagtskifte og jeg var i pressefasen. Min jordemoder blev og en ny joinede. Jeg var så koncentreret at jeg først så hende efter fødslen, men det var lige meget. Jeg pressede og jeg gjorde præcis hvad der blev sagt og fik kræfter bl.a. ved at kigge min kæreste i øjnene. Kl. 9.15 blev vores dreng født. 

Hjemmefødsel var helt fantastisk og en stærk oplevelse. At jeg fik lov til at opleve det derhjemme, med en jordemoder der var der gennem hele fødslen og som jeg stolede fuldt ud på fordi vi skabte en samhørighed, var det helt rigtige valg.


Marts 2021
Beretningen er anonymiseret af hensyn til afsender, der har samtykket til at dele sin fortælling. 


Redaktør