Høj oven på min drømmehjemmefødsel

​Det er dagen efter termin og jeg vågner op uden nogen som helst tegn på, at lillesøster snart har tænkt sig at melde sin ankomst. Med storesøster gik jeg 5 dage over, så satser på noget i samme stil denne gang.

​En nybagt mor fortæller:

Vandet går ligesom i en film

Formiddagen går med praktiske gøremål, serie og hækling og efter frokost beslutter jeg mig for at tage en lur. Jeg når dog kun lige at falde lidt hen, da jeg mærker en varm skylle og vandet går i bedste Hollywoodstyle.

Jeg skynder mig at ringe til min kæreste og beder ham komme stille og roligt hjemad. ​Her er kl. 13.16. Bagefter kontakter jeg hospitalet for at lade dem vide, at fødslen er i gang. Det varer ikke længe, før jeg bliver ringet op af en hjemmefødselsjordemoder, og vi aftaler at afvente veer og tales ved igen kl. 19.

Min kæreste kommer hjem og de efterfølgende timer går med afslapning, serie, gåture, rebozo og hyggesnak. Stemningen er god og vi er spændte på, hvad dagen kommer til at bringe. 

​​Uregelmæssige veer og besøg i hjemmet

Omkring kl. 18.30 begynder jeg så småt at mærke, hvad der føles som kraftige plukveer. De er dog helt uregelmæssige, så da jeg taler med hjemmefødselsjordemoderen kl. 19, beslutter hun sig for at komme ud til et tjek, for at sikre at fødslen nu også skrider frem. 

Imens vi venter på hende, tager det til og min kæreste siger, at han tror det kommer til at gå stærkt. Jordemoderen ankommer omkring kl. 20.30 og kan konstatere, at jeg er 3 cm åben og har 0,5 cm livmoderhals tilbage. Så langt så godt. Jeg får klyx og kommer i knæ-albue-leje for at sætte mere gang i veerne. Det virker, og kl. 21.30 bliver jeg ud fra mine veer og lyde vurderet til at være i aktiv fødsel. 

​Koncentration og vagtskifte

Herfra går det stærkt. Da vores jordemoder skal videre til nattevagt, er der vagtskifte og kl. 21.45 ankommer endnu en sød jordemoder samt jordemoderstuderende. Veerne er på det her tidspunkt ret intense og jeg ligger på siden på madrassen på gulvet og skal virkelig koncentrere mig om vejrtrækningen. 

Omkring kl. 22 får vi sagt farvel til den første jordemoder og jeg kommer endnu engang i knæ-albue-leje. Min kæreste giver mig en varmepude til at tage smerterne fortil og presser på mine hofter under veerne. 

​​Raketfart og lillesøster ankommer

Kl. 22.45 kommer veerne som perler på en snor og jeg kan næsten ikke koncentrere mig om, hvad den jordemoderstuderende siger. Jeg når dog lige at opfange, at de gerne vil mærke mig på maven og vurdere, hvor stor lillesøster er, da jeg mærker en trang til at presse på toppen af veen. Jeg får sagt højt, at jeg tror, at jeg skal presse, hvorefter pressetrangen vælter ind over mig. Lynhurtigt får de klippet mine underbukser af, dækket af under mig og hentet en varm klud. Jeg bliver guidet til at gispe mig gennem presseveerne for at sænke farten.

Kl. 22.52 efter kun 3 presseveer, som jeg gisper mig igennem, glider lillesøster med raketfart ud af mig og jeg løfter hende selv op. Hun skriger med det samme og bliver lagt til brystet, hvorefter hun sutter og falder fuldstændig til ro. 

​​Høje på lykke 

På trods af den hurtige pressefase slipper jeg med en hudafskrabning og en lille rift, som får et enkelt sting af kosmetiske årsager. Moderkagen kommer fin og hel ud og modsat sidste fødsel, hvor jeg måtte have stoppet blødning med medicin, bløder jeg nærmest ikke denne gang.

​De efterfølgende timer er totalt rolige og magiske, og da jordemoderen og den jordemoderstuderende siger farvel kl. 01.30, lægger min kæreste og jeg os ind i vores seng helt høje på lykke over at have fået endnu en smuk datter og med mindet om en fuldstændig fantastisk drømmehjemmefødsel.


Maj 2023​
Stine, 2. fødsel, 1. hjemmefødsel.​


Redaktør