En hjemmefødsel på terminsdatoen

​Klokken 23 den 18. april 2023 - én time før terminsdatoen - og lige da jeg lagde mig ned for at sove, begyndte jeg at mærke starten på fødslen som små sammentrækninger.

​En nybagt mor fortæller:

Klokken 23 den 18. april 2023 - én time før terminsdatoen - og lige da jeg lagde mig ned for at sove, begyndte jeg at mærke starten på fødslen som små sammentrækninger. Jeg kunne ikke rigtig tro på det og tvivlede lidt på, om det nu virkelig var noget. Jeg lagde mig ind på sofaen, så min mand kunne sove og lå og mærked​e kroppen. Så målte jeg at sammentrækningerne var 45 sekunder og der var 5-6 min imellem. Jeg tænkte ”ok, man skulle jo ringe nu” men jeg følte, at det var for tidlig. Jeg prøvede at slappe af og fokuserede på mit åndedræt. Klokken 2 var der endnu kortere tid mellem sammentrækningerne og jeg tænkte: ”Vi må hellere gøre klar til fødslen.”

Call the m​idwife

Jeg vækkede min mand og vi begyndte at sætte op som planlagt. Jeg ønskede at føde i sengen. Han ringede til jordemoderen, som så var på vej. Da han kom ind i soveværelset, fortalte han, at det var Lillian, som kom. Og det var jeg så glad for. Vi havde været til hjemmefødselscafé og det var Lillian som holdt oplægget. Dengang jeg sagde til min mand at jeg gerne ville have Lillian, når jeg fødte. Og nu blev det sådan! Hun kom omkring klokken 4.

Jeg ville ikke have indvendige tjek, fordi jeg virkelig ikke kunne lide dem på hospitalet. Men så blev jeg alligevel nysgerrig og sagde ja til at tjekkes. Jeg var 7cm åben og jeg troede og håbede at baby ville komme, før storebroren vågnede. 

Men sådan gik det ikke. Jeg arbejdede med veerne og følte mig rigtig træt, men ingenting skete. Jeg kunne ikke komme i en sindstilstand hvor jeg glemte om tid og rum som ved første fødsel - tankerne fyldte mit sind og det gjorde arbejdet hårdere. På et tidspunkt stod min søn op og min ven kom for at tage sig af ham. De var hurtig ude ad døren og jeg forsatte arbejdet med støtte fra jordemoder og min mand. 

Vagtskifte og vandafgang

Så blev det tid til vagtskifte klokken 8 og Malene kom for at afløse Lillian. Jeg var glad - for at hun var lige så vidunderlig som Lillian.

Jeg følte mig træt og udmattet og følte at en form for mental blokade hindrede mig i at komme videre i fødslen. Et tjek viste at jeg ikke havde udvidet mig mere end ved første tjek. Det var ikke hvad, jeg ønskede at høre. Men selvom det var hårdt, følte jeg mig støttet og jeg vidste at jeg kunne stadig være i det.

Så kom der tegnblødning og jeg vidste, at der var fremgang. Jeg stod op og gik på toilettet, tog nogen veer stående og brugte kroppen for at komme igennem dem kombineret med laboro-vejrtrækning. Pludselig mens jeg sad på halvhug i sengen gik vandet som en stor eksplosion - og jeg følte stor lettelse.

Fødselare​n er på vej

Efter vandet gik, føltes det hurtigt som om at barnet ville ud. Jeg fik pressetrang og jeg kunne virkelig mærke kroppen arbejde. Det var så godt at kunne følge kroppen og jeg følte jeg kunne gøre arbejdet sammen med kroppen. Jeg holdt hårdt om min mand og jordemoderen støttede bagfra og det kom naturlig at presse og gipse. Det var rart at jeg var i kontakt med kroppen da jeg havde svært ved det under første fødsel. Jeg tænkte ”hovedet kommer jo ikke ud det er for stort!”, men efter nogen presseveer var det ude! Jeg mærkede det og det føltes så varmt og blødt og var fuld af hår.

Samarbejde og s​​å endelig fødselsdag!

Da kroppen skulle ud blev skuldrene fanget under mit kønsben og pludselig skiftede stemningen. Malene sagde jeg skulle lægge mig på ryggen med det samme og presse alt jeg kunne. Hun arbejdede for at få babyen ud og fik hende hurtig og på maven til mig. 

En tyk, lille pige som straks begyndte at græde. Hun kom 11:35. Efter 12 timers arbejde. Sikke en oplevelse! Selvom Malene handlede hurtig for at få kroppen ud, så følte jeg ikke panik, men bare at jeg skulle gøre som hun sagde. Jeg fik kun en lille indvendig bristning og det var jeg så glad for. Første gang fik jeg nemlig en stor bristning.

Umas førs​​te møde med verdenen

Alt i alt en stor og fantastisk oplevelse. Jeg vil virkelig gerne sige tak til Lillian og Malene og hvor fantastiske de var!! Det gjorde hele forskellen at det var dem som hjalp min lille pige ud af livmoderen og ind i verden! Hun hedder Uma og vil komme til at høre historien om hvordan hun kom ud mange gange i sit liv!


Maj 2023
Josipa


Redaktør