Hvis fødslen skal sættes i gang

Her kan du læse om, hvordan vi holder øje med dig og barnet, når du er gået over terminen. Du kan læse om, hvornår og hvorfor vi anbefaler igangsættelse, og hvordan vi sætter fødslen i gang.

​​

​​Du er gået over terminen

Sådan sætter vi fødslen i gang

Du er gået over terminen

Hvad sker der, når du er gået over terminen?

Du bliver ringet op, når du er gået 9 dage over terminen. I telefonen aftaler du en tid med igangsættelsesjordemoderen til undersøgelse. Sædvanligvis vil tiden være dagen efter, men det kan også være senere (dvs. mellem uge 41+3 og uge 41+5).
 
Når du kommer til undersøgelse, vil jordemoderen måle dit blodtryk og undersøge din urin. Der vil blive kørt en CTG (en hjertelydskurve). CTG'en registrerer barnets hjerteslag og dine (plukke)veer. Ud fra den kan jordemoderen vurdere, hvordan barnet har det.
 
Du vil blive undersøgt indvendigt gennem skeden, for at jordemoderen kan vurdere livmoderhalsens længde og fasthed, og hvor åben livmodermunden er.

Hvornår skal fødslen sættes i gang?

Vi anbefaler, at fødslen bliver sat i gang, så du kan nå at føde, inden du er 42 fulde uger. Hvis du har noget tilbage af din livmoderhals og den er fast (umoden) ved undersøgelsen, vil fødslen skulle sættes i gang tidligere, end hvis din livmoderhals og livmodermund er modne.
 
På baggrund af undersøgelsen finder vi ud af, hvornår det er mest hensigtsmæssigt for dig at få fødslen sat i gang
 
Hvis vi har meget travlt, kan det være nødvendigt at udsætte igangsættelsen.
 
Læs mere om hvordan vi sætter fødslen i gang i afsnittet "Sådan sætter vi fødslen i gang".
 
Mærk barnet hver dag og flere gange om dagen
Det er vigt​igt, at du mærker barnet bevæge sig hver dag og flere gange om dagen. Hvis barnet bevæger sig mindre - det kan være pludseligt eller gradvist aftagende - så skal du altid ringe til Fødemodtagelsen, afsnit 346

Hvorfor sætte fødslen i gang før fulde 42 uger?

Flere undersøgelser har vist, at der er risiko for flere komplikationer for mor og barn, når graviditetslængden passerer 42 uger. Det har ført til, at man i Danmark rutinemæssigt anbefaler igangsættelse med henblik på, at kvinderne har født senest graviditetsuge 42+0 dage. Denne anbefaling har formentlig været en af grundene til, at der i Danmark i de sidste 10 år er sket et fald i dødeligheden for børn født efter uge 40.

Hvis man gerne vil vente med igangsættelse

Igangsættelse af en fødsel er altid et tilbud til den gravide. Hvis man efter at være blevet informeret ikke ønsker at modtage tilbuddet om igangsættelse, tilbyder vi følgende kontroller: 
  • CTG (hjertelydskurve)
  • ultralydsskanning for vægt og fostervand
 
Formålet med kontrollerne er at finde ud af, om din moderkage stadig fungerer optimalt, og om barnet har det godt.

Sådan sætter vi fødslen i gang

Hvordan sætter man fødslen i gang?

Vi har forskellige metoder til at sætte fødslen i gang. Hvilken en du skal starte med, afhænger blandt andet af, hvor lang din livmoderhals er og hvor åben din livmodermund er.
​ 
De forskellige metoder er:

  • piller - for at gøre livmoderhalsen blødere og kortere
  • stikpiller i skeden – for at gøre livmoderhalsen blødere og kortere
  • hindesprængning - at prikke hul på fosterhinderne
  • vestimulerende drop - for at starte eller forstærke veerne.
  • ballonkateter - indføres gennem livmodermunden for at åbne livmodermunden

Selv om man sætter fødslen i gang, er det stadig kroppen selv, der skal gøre størstedelen af arbejdet. Derfor varer en igangsættelse ofte flere dage.


Piller til igangsættelse

Første dag bliver du undersøgt, og skal derefter sluge pillerne. Pillerne hedder Angusta og indeholder stoffet misoprostol.
Derefter får du piller med hjem, som du skal tage hver anden time.
 
Anden dag bliver du igen undersøgt og får piller, hvis din livmoderhals stadig er umoden, og du ikke har veer. Bagefter får du piller med hjem, som du skal tage hver anden time.
 
Tredje dag kan vi gentage behandlingen fra første og anden dag, hvis du stadig ikke har fået veer.
 
Nogle kvinder mærker ingen virkning fra pillerne. Andre mærker lidt murren, lidt smerter som ved menstruation, trækken ned i lårene eller nogle hyppige små veer.
 
Hvis livmoderhalsen ikke har åbnet sig efter tre dage, vurderer igangsættelses-jordemoderen og lægen, hvordan vi bedst hjælper dig videre.
 


Stikpiller i skeden til igangsættelse

Misodel® vaginalindlæg er en stikpille, der lægges op i skeden, og som langsomt frigiver stoffet misoprostol. 

Du skal være indlagt under behandlingen, fordi der er større risiko for at få hyppige veer end når man sluger pillerne. Hvis der kommer for hyppige veer, kan vi trække vaginalindlægget ud igen. Vi kan også give medicin, som nedsætter hyppigheden af veerne. Det er ikke farligt for dit barn, hvis de hyppige veer behandles.

Jordemoderen fjerner vaginalindlægget ved at trække i det bånd, stikpillen ligger i.

Hvis fødslen ikke er gået i gang inden for det første døgn, eller det ikke kan lade sig gøre at prikke hul på fosterhinderne, tilbyder vi at fortsætte igangsættelsen med et ballonkateter.​

Til toppen  af siden

Medicin og mulige bivirkninger

De piller og vaginalindlæg, som anvendes til igangsættelse, indeholder et syntetisk hormon (prostaglandin), som svarer til det hormon, kroppen selv producerer under fødslen. Prostaglandin kan modne livmoderhalsen og fremkalde veer.
Indholdsstoffet hedder misoprostol. Det har været brugt til igangsættelse af fødsler i mange år.
 
Pillerne kan medføre for hyppige veer, men dette ses oftest ved doser, der er større end dem, vi bruger. Til gengæld er stoffet mere effektivt til at sætte fødslen i gang end andre syntetiske hormoner.
 
Almindelige bivirkninger til behandling med misoprostol er smerter i maven, som oftest er forbigående, diarre, hovedpine og svimmelhed.
 
Alvorlige bivirkninger kan være bristning af livmoderen, iltmangel eller fosterdød pga. for hyppige veer og overfølsomhedsreaktion. Det er yderst sjældent (hyppighed mindre end 1 per 10.000) i de doser, som vi bruger.
 

Hindesprængning - at prikke hul på fosterhinderne

Når jordemoderen konstaterer, at din livmoderhals er afkortet, og livmodermunden har åbnet sig ca. to-tre cm, kan man prikke hul på fosterhinden.
 
Beskyttet af jordemoderens fingre føres en "plastik-pind", der ligner en hæklenål, ind i skeden. Gennem livmodermunden prikkes der forsigtigt hul på fosterhinden.
Det kan være lidt ubehageligt, hvis jordemoderen er nødt til at holde fingrene i skeden i længere tid, mens vandet løber ud, og barnets hoved kommer længere ned. Det gør ikke ondt på barnet.
 
Bagefter er det en god idé at være oppe, gå en lille tur eller bare gå omkring i afdelingen, hvis du har mulighed for det.
 

Vestimulerende drop

Hvis du ikke har fået veer af, at der er prikket hul på fosterhinden, eller hvis du har veer, der ikke er effektive nok til at åbne livmodermunden, opsættes der et drop med vestimulerende medicin.
 
Det vestimulerende medicin skal du have direkte ind i blodet. Derfor lægger jordemoderen et tyndt, blødt plastikrør, en venflon, ind i en blodåre på håndens overside eller i armen.
 
Droppet løber ved hjælp af en maskine, en dråbetæller, så jordemoderen hele tiden ved præcist, hvor meget medicin du får.
 
Jordemoderen vil regelmæssigt øge dosis, sådan at veerne bliver kraftigere og kraftigere. Det er ligesom under en fødsel, der er gået i gang af sig selv.
 
Veerne vil udvikle sig til kraftige og effektive veer, der kan åbne livmodermunden. Der skal stadig være pauser imellem veerne. Kommer der for mange veer, skruer vi ned for droppet.
 
Du kan selvfølgelig få smertelindring som alle andre​.
 

Ballonkateter

Hvis din livmodermund kun er lidt åben, og livmoderhalsen ikke er afkortet væsentligt efter flere dage med piller, så vil det nogen gange være nødvendigt at lægge et ballonkateter.
 
Der føres en blød gummislange op gennem livmoderhalsen. Derefter fyldes der saltvand i en lille ballon, som ligger inde i livmoderen og en lille ballon, som ligger lige uden for livmoderhalsen. Man kan føle ubehag, når gummislangen bliver lagt op.
 
De to balloner, som er forbundne af gummislangen, presser på livmoderhals og livmodermund. Det gør, at livmoderhals og livmodermund modnes.
 
Ballonkateteret bliver i livmoderen ca. 12 timer, hvorefter det fjernes af jordemoderen. Hvis det er muligt, vil hun herefter prikke hul på fosterhinden.
 
Hvis ballonkateteret falder ud hjemme, ringer du til Fødemodtagelsen
og aftaler, hvornår du skal komme ind. 
  ​​​

Kontakt os

Du kan ringe til Fødemodtagelsen døgnet rundt​ ​
Redaktør