​​​

Dialyse

Patienter med nyresvigt har behov for dialyse. Det er en kunstig rensning af blodet. 

​Hvornår har man brug for dialyse?

Du har brug for dialyse, hvis dine nyrer holder op med at fungere. 
Årligt rammes ca. 600 danskere af kronisk nyresvigt, som kræver dialyse eller nyretransplantation. 

Dialyse griber ind i din dagligdag

At være dialysepatient er en ny livssituation. Din behandling er et nært samarbejde mellem dig og hospitalet. Det er derfor vigtigt, at du lærer at forstå din sygdom og tager aktiv del i behandlingen. Dialyse er en livsforlængende behandling, som du skal give dit samtykke til.
 
Dialyse er kun en del af behandlingen, hvor også kost, medicin og væskebegrænsning hører med. Dialysebehandling er normalt smertefri, men du skal være forberedt på at bruge en del timer på behandlingen ugentligt. 

Som dialysepatient kan det være svært at have et fuldtidsarbejde, og det kan være svært at opretholde alle sociale aktiviteter. Det er dog vigtigt at forsøge at fastholde sport, motion eller andre fritidsbeskæftigelser. 

Som dialysepatient vil det være muligt at tage på ferie, men det skal planlægges i god tid af hensyn til behandlingen. Afdelingen rådgiver gerne om dialysemuligheder i ind- og udland. 

To forskellige former for dialysebehandling

Der findes to forskellige former for dialyse: Hæmodialyse og peritonealdialyse (bughindedialyse). På Hvidovre Hospital tilbyder vi hæmodialyse.​

Ved hæmodialyse renses dit blod gennem en maskine.
​​
​Hæmodialyse kan foregå på hospitalet eller i dit hjem efter aftale og oplæring. Behandlingen varer typisk 4 timer og skal foretages 3 – 4 gange om ugen.

Der er forskellige måder at få adgangsvej til din karbane på. Du kan enten få lagt en Arterio-venøs fistel (AV-fistel) eller et dialysekateter:

AV-fistel

En AV-fistel er en sammensyning af en arterie og en vene. Arteriens blodtryk udvikler venen, der efter ca. en måned har udviklet sig til en stor blodåre. Den er nu velegnet til at lægge to kanyler i, således at blodet kan høres over i dialyseapparatet, blive renset og returneret til kroppen.

Pjece om anlæggelse af AV-fistel

​​

​Dialysekateter

Et midlertidigt eller permanent dialysekateter er en blød plastikslange med to separate kanaler, der indopereres enten i en stor blodåre på ydersiden af halsen (midlertidigt kateter) eller i en af de store blodårer på øverste del af brystkassen (permanent kateter). De to kanaler sikrer blod fra kroppen til dialyseapparatet og retur til kroppen.

Pjecer om kateter
​​

Redaktør