Børn der skal opereres

Hvorfor skal mit barn faste? Må jeg følge med mit barn ind på operationsstuen? På denne side kan du finde svar på en række spørgsmål om børn, bedøvelse og operationer. 
Pige i hospitalstøj

​​

​​​Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, vi ofte får, når børn skal opereres i Dagkirurgisk Afdeling. Klik på et spørgsmål og læs svaret.​

Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn er forkølet?​

Dit barn skal helst være så frisk som muligt, når der skal udføres en planlagt operation, for at mindske risikoen for komplikationer. I nogle tilfælde kan det være bedre at udskyde operationen, indtil dit barn er rask. En almindelig forkølelse, hvor dit barn ikke har feber og løber rundt og leger normalt er ikke en hindring for operation. Er du i tvivl, skal du hurtigst muligt ringe til Dagkirurgisk Afdeling på telefon: 38 62 10 39. Dit barn vil i øvrigt altid blive vurderet af en anæstesilæge på dagen for operationen.

Til toppen af siden​

Er der noget, jeg skal huske at tage med til mit barn?​

Det er en god ide at medbringe et stykke favoritlegetøj eller krammedyr. Hvis dit barn har et lille tæppe eller en pude, kan du også medbringe det. Får dit barn noget specielt medicin derhjemme, skal du medbringe det. 

Til toppen af siden​​

Må mit barns søskende komme med?

Da pladsen på afdelingen er begrænset, ser vi helst, at det kun er forældrene, som er med. På opvågningsstuen vil der være andre opvågningspatienter tæt ved. Der er derfor kun plads til en forælder og besøg af søskende er ikke tilladt. Vi beder dig derfor arrangere pasning af dine andre børn på operationsdagen. 

Til toppen af siden​​

Hvorfor må mit barn ikke spise og drikke før operationen?​

Dit barn må ikke spise eller drikke før​ operationen, fordi mavesækken skal være tom under bedøvelsen. Hvis den ikke er tom, er der en risiko for, at maveindhold løber op gennem spiserøret og ned i lungerne. Dette kan forårsage alvorlig lungebetændelse. Dit barn må derfor ikke spise noget 6 timer før bedøvelsen. Dit barn må drikke vand/saftevand/æblejuice indtil 2 timer før bedøvelsen. DU MÅ IKKE GIVEMÆLK TIL DIT BARN! Har dit barn en sygdom, hvor mavesækken tømmer sig langsommere, vil anæstesilægen forlænge fasteperiode.

Til toppen af siden​​

Hvornår må mit barn spise og drikke igen?​

Allerede på opvågningstuen vil dit barn blive tilbudt noget at spise og drikke. Har dit barn en favoritspise eller favoritdrik, er du velkommen til selv at medbringe det.

Til toppen af siden​​

Vil mit barn få noget afslappende medicin inden operationen?​

Som udgangspunkt nej. Da dit barn skal hjem efter operationen, er det vigtigt at barnet ikke er påvirket af medicin mere end højst nødvendigt. I enkelte situationer kan anæstesilægen vælge at give noget beroligende medicin til dit barn før operationen.

Til toppen af siden​​

Er det nødvendigt med nålestik?​​

For at kunne bedøve dit barn er det nødvendigt at lægge et drop. På alle børn anvendes "tryllecreme", som bedøver huden tilstrækkeligt, så det næsten ikke kan mærkes, at man bliver stukket. I enkelte tilfælde vælger anæstesilægen at bruge en maske til at lægge barnet til at sove, hvorefter vi lægger et drop.

Til toppen af siden​​

Må jeg følge mit barn ind på operationsstuen?​

Ja. Børn, som skal opereres forventes at være ledsaget af en forælder i hele forløbet – dog ikke under operationen.

Til toppen af siden​​

Må jeg tage billeder af mit barn på operationsstuen og opvågningsafsnittet?​

Nej. Det er ikke tilladt at tage billeder på afdelingen.

Til toppen af siden​​

Hvornår må jeg være sammen med mit barn efter operationen?​

Så hurtigt som muligt vil vi genforene dig med dit barn, når barnet er kommet på vores opvågningsstue.

Til toppen af siden​​

Vil mit barn kaste op og have smerter efter operationen?​

Med hensyn til kvalme og opkastning anvender vi den form for fuld bedøvelse, der giver færrest gener. Skulle det ske for dit barn, vil vi hurtig behandle det med medicin i droppet. Har dit barn smerter, vil vi med det samme give barnet mere smertestillende medicin. Ved de fleste operationer har vi også lokalbedøvet det område, barnet er opereret i.

Til toppen af siden​​

Hvordan bliver mit barn smertebehandlet?​

Vi vil gøre alt for at holde dit barn smertefri efter operationen. Vi bruger derfor en kombination af forskellige smertestillende metoder, afhængig af den operation, barnet skal have foretaget. Allerede under operationen vil vi starte den smertestillende behandling ved at give barnet medicin i droppet. Hvis det er muligt, vil vi anlægge nerveblokader og kirurgen vil bruge lokalbedøvelse i såret under operationen. Efter operationen får barnet smertestillende medicin efter behov og inden I går hjem, vil vi informere jer om den smertebehandlingsplan, I skal følge hjemme.

Det er meget vigtigt, at barnet tager den anbefalede medicin.

Til toppen af siden​​

Hvad gør jeg, hvis mit barn bliver dårlig derhjemme?​

Hvis barnet bliver rigtigt dårlig, skal du ringe 112. Ellers kan du, hvis der er problemer uden for vores åbningstid, kontakte den kirurgiske afdeling, som har opereret dit barn, på det telefonnummer, der er opgivet i vores pjece.​

Til toppen af siden​​

Hvordan skal jeg forholde mig i forhold til selve operationen?​

Du vil blive informeret af sygeplejersken eller lægen inden udskrivelsen. Læs også vores pjecer om undersøgelser og behandlinger​​. 

Til toppen af siden​​

Redaktør