I afsnittene herunder kan du se, hvad du skal vide inden bedøvelsen, og hvad der sker under og efter bedøvelsen.
Inden bedøvelsen
Senest dagen før du skal opereres, taler du med en anæstesilæge om den forestående bedøvelse. Anæstesilægen gennemgår din journal og spørger, om du tidligere er blevet bedøvet, om du er overfølsom, dine tænders tilstand, dine alkohol- og rygevaner samt hvilken medicin, du plejer at indtage. Anæstesilægen beslutter herefter, hvilken form for bedøvelse, der er mest velegnet i dit tilfælde: Fuld bedøvelse, lokal bedøvelse eller en kombination. Aftaler med mere foregår naturligvis i dialog med dig.
Faste
For at mindske risikoen for at du kaster op i forbindelse med bedøvelse er det vigtigt, at din mavesæk er tom. Du må derfor ikke spise fra kl. 24 aftenen før en planlagt operation. Du må drikke vand, te, kaffe og juice uden frugtkød indtil 2 timer før operationen. Husk at tyggegummi, bolsjer, frugt og lignende også er mad, selv om det måske ikke opfattes sådan.
Operationsdagen
På operationsdagen skal du tage det af din daglige medicin, som er ordineret af anæstesilægen. Medicinen må synkes med et par mundfulde vand. Eventuel astmaspray medbringes til operationsafdelingen.
Der anvendes meget sjældent beroligende tabletter inden operation, fordi det sløver patienterne unødigt. Mange undersøgelser viser, at god information og kommunikation beroliger patienter bedre.
Personlige genstande
Briller, høreapparat og tandproteser må gerne medbringes til operationsafdelingen, men ikke ur, smykker (inklusiv intimsmykker/piercinger) og lignende. Undlad kontaktlinser, makeup og neglelak af hensyn til overvågningen under bedøvelsen. Af sikkerhedshensyn vil du på sengeafdelingen få påsat et armbånd med navn og CPR-nummer, og du kan forvente at blive spurgt om dit CPR-nummer adskillige gange.
På operationsafdelingen
Du vil blive modtaget af en operationssygeplejerske samt en anæstesisygeplejerske/-læge, som skal bedøve dig. Du vil blive orienteret om forberedelserne til bedøvelsen/operationen. Herefter begynder forberedelserne til selve bedøvelsen (blodtryksmåling, anlæggelse af drop, m.m.) Alt bliver grundigt forklaret af anæstesipersonalet. Under hele operationen vil anæstesipersonalet være hos dig.
Til toppen af siden
Fuld bedøvelse
Ved fuld bedøvelse bliver der lagt et sovemiddel i droppet, og du får eventuelt en maske at trække vejret i. Du falder stille og roligt i søvn i løbet af få minutter og vil herefter sove under hele operationen. Der er sædvanligvis ingen særlige gener efter bedøvelsen, men du kan opleve kvalme, opkast eller at du er hæs eller ru i halsen. Disse gener vil næsten altid være overstået i løbet af et døgns tid.
Lokal bedøvelse
Ved lokal bedøvelse i ryggen (epidural-/spinalbedøvelse) vil bedøvelsesmidlet blive sprøjtet ind omkring nerverne i ryggen. Bedøvelsen medfører, at du bliver smertefri, og ved nogle lokalbedøvelser vil du fornemme, at dine ben bliver tunge og varme. Du er vågen under indgrebet, men ønsker du at døse, kan vi give et let sovemiddel, ligesom vi kan tilbyde dig at lytte til musik.
Lokalbedøvelse kan også anvendes andre steder på kroppen, eksempelvis kan armen bedøves på lignende måde.
Til toppen af siden
Kombination: Epidural/fuld bedøvelse
Ved operationstyper, hvor vi af erfaring ved, at der er stort behov for smertelindring i efterforløbet, kan der vælges en epidural bedøvelse kombineret med en fuld bedøvelse. Ved epiduralbedøvelse lægges (i lokal bedøvelse) et tyndt plastikrør ind ved nerverne i ryggen, hvor der gives smertestillende medicin både under operationen og i de følgende 2-3 dage. Plastikrøret bliver sommetider anlagt dagen før operationen.
Efter bedøvelsen
Umiddelbart efter operationen bliver du vækket på operationsstuen (du vil næppe huske dette) og kørt til opvågningen. Her bliver du modtaget af en sygeplejerske, som vil varetage observation og pleje. Opholdets varighed afhænger af operationens omfang og dine behov. Eventuel kvalme eller smerter vil blive lindret ved hjælp af medicin.
Hvis du bliver udskrevet samme dag, som operationen er foregået, må du ikke selv køre bil, motorcykel eller cykel. Du skal ledsages hjem og må ikke være alene hjemme det første døgn af hensyn til din sikkerhed. Alkoholindtagelse frarådes.
Hvis der er noget, du er i tvivl om, kan du tale med en anæstesilæge eller anæstesisygeplejerske.
Til toppen af siden