Bedøvelse af børn

​​Her kan du læse om, hvordan det foregår, når et ba​rn ​skal bedøves. Teksten er skrevet, så du kan læse den op for barnet. 
Dreng, der skal opereres. Han har sin bamse med.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​

Når du skal bedøves og behandles, samarbejder vi med dig og din familie. Det er rart for dig at vi​de en masse om, hvad der skal ske, og det er rart for os at vide noget om dig. Hvis du er i tvivl om noget, skal du bare​ spørge os.​Se fil​m om bedøvelse​​

Varighed 7:44

Når du skal bedøves

​Karoline fortæller, hvordan det var at blive bedøvet, da hun skulle opereres.

Caroline ankommer til hospitalet med sin mor nogle dage før, hun skal opereres. De skal tale med den læge, som skal operere Caroline. Bagefter tager de hjem igen.

Nu er dagen kommet, hvor Karoline skal opereres. Hendes mor sætter trylleplaster på Karolines hånd. Caroline må drikke lidt vand eller saft indtil en time før, hun skal bedøves. Hun må ikke spise mad, fordi maven skal være tom, når hun skal bedøves.

Caroline ankommer sammen med sin mor til hospitalet og har fået at vide, at de skal på børneafdelingen. En sygeplejerske hilser på Caroline og hendes mor, og viser dem hen til den stue, hun skal ligge på. Caroline skifter til hospitalets tøj, og ligger sig i sengen. Portøren henter Caroline og kører hende til operationsstuen.

Sygeplejersken på operationsstuen sørger for, at Caroline føler sig tryg. Caroline fortæller om det udstyr, hun får sat på kroppen inde på operationsstuen.

Lægen gør klar til, at Caroline skal bedøves. Caroline fortæller, at hun fik en lille nål igennem hånden, men at det ikke gjorde ondt, fordi hun havde fået trylleplaster på forinden. Lægen bedøver Caroline, og hendes mor forlader operationsstuen.

Efter operationen vågner Caroline op på en stue, og hendes mor sidder ved siden af hende. En sygeplejerske kommer og ser, om Caroline har det godt.

Caroline og hendes mor tager hjem igen, og hun kan nu få noget at spise igen. 
Til toppen​​ af siden

Hvad er bedøvelse? 

Bedøvelse betyder, at vi får dig til at sove godt, så du ikke mærker noget, når du bliver opereret eller undersøgt. Vi vækker dig igen, når behandlingen er slut.
        
Nogle synes, at bedøvelse er helt i orden. Andre bryder sig ikke om det og kan blive lidt kede af d​et. Det forstår vi godt, men det er der ikke grund til.​

Før bedøvelsen

Før bedøvelsen kommer der en anæstesilæge og snakker med dig om, hvad der skal foregå, når du skal bedøves.
        
Når du skal behandles og bedøves, kan det foregå på operationsgangen, i kirurgisk ambulatorium, eller på røntgenafdelingen.

Det er vigtigt, at du ikke spiser, drikker eller tygger tyggegummi, før du skal bedøves, da din mave skal være helt tom. Det betyder, at du ikke kaster op, når du bliver bedøvet. Alt dette kan du snakke med din sygeplejerske om.
        
Det gør ikke ondt at blive stukket eller at få taget blodprøve, når du får tryllecreme på huden. Sprøjten har også en meget tynd nål.    
           
Nogle får et lille tyndt plastikrør lagt i hånden, dér hvor tryllecremen er. Heri kan vi give sovemedicinen. Andre får lidt bedøvelsesluft gennem en maske, det kan godt lugte lidt.​​
      
Din mor eller far må gerne være på operationsstuen sammen med dig, når du skal bedøves, så I kan hygge jer sammen.

Selvom du er tørstig, når du vågner, må du vente med at få noget at drikke. Hvis du har ondt, får du medicin, som tager smerterne. Mor eller far er hos dig, når du vågner på opvågningsafdelingen.​
  ​ ​

Hvornår må du komme hjem?

Vi ved, det er rarest at komme hjem så hurtigt som muligt, men det afhænger af, hvad du fejler, hvornår du kan komme hjem.
Redaktør