Operation for fuglebryst

Når du skal opereres for fuglebryst, fjerner vi lidt af knoglerne i brystet for at forhindre, at den forreste del af brystkassen stikker frem.

Du skal forvente at være indlagt i 4-5 dage i forbindelse med operationen.

Vigtig forberedelse derhjemme

Mød fastende

Du skal faste inden din operation. Det vil sige:

  • Du må spise og drikke mælkeprodukter indtil kl. 2.00 før operationen.
  • Du må drikke klare væsker som vand, saftevand, te eller kaffe uden mælk indtil kl. 6.00 før operationen.
  • Vi anbefaler, at du drikker et stort glas saft med sukker kl. 06.00 og derefter ingenting, til aftalen er overstået.

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, før du møder på hospitalet på operationsdagen. Det er vigtigt, at du ikke bruger creme, deodorant, parfume eller makeup efter badet, da det øger risikoen for infektioner.

På hospitalet

Blodprøver og samtaler dagen før

Dagen før operationen skal du have taget blodprøver, og du skal tale med personalet om dit forløb, bedøvelsen og operationen. Du skal regne med, at der kan være ventetid mellem de forskellige undersøgelser og samtaler.

Du kan overnatte hjemme

Du er velkommen til at overnatte hjemme natten inden operationen og møde næste morgen kl. 6.30.

Du får fjernet hår

I forbindelse med operationen skal du have fjernet eventuelt hår på brystkassen og i armhulen. Vi hjælper dig med at fjerne hårene på den rigtige måde. Det skal gøres med en elektrisk barbermaskine, da en barberskraber kan efterlade små rifter i huden, som øger risikoen for infektion.

Du får fuld bedøvelse

Din operation foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du lagt et drop i hånden. Det bruges til at give dig medicin, som får dig til at sove, og som gør, at du ikke mærker smerter. Du får også lagt et kateter i ryggen (et epiduralkateter), som vi bruger til smertebehandling.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et snit over den nederste del af dit brystben. Dine bryst- og mavemuskler bliver løsnet og en del af knoglerne fjernes. Til sidst sys såret sammen med tråde, der opløser sig selv.

Operationen varer cirka 4 timer.

Opvågning efter operationen

Når operationen er færdig, kører vi dig til opvågningen, hvor du vågner fra bedøvelsen og eventuelt overnatter. Du må gerne få korte besøg på opvågningen. De fleste er trætte efter operationen og har brug for hvile, så vi anbefaler, at du aftaler på forhånd, hvem der skal besøge dig.

Kvalme og opkast

Du kan få kvalme og kaste op efter operationen på grund af bedøvelsen. Vi kan give dig medicin mod kvalme, som ofte hjælper.

Sig til, hvis du har smerter

Smerter kan ikke helt undgås, men vi gør vores bedste for at lindre dem. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas. Så kan vi hjælpe dig.

Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen.

Forstoppelse

Noget af den smertestillende medicin, du får, giver forstoppelse. Du får derfor også medicin, som virker mod forstoppelse. Det er vigtigt, at du bevæger dig så meget som muligt, da det er med til at hjælpe maven i gang.

Brug korsettet

Efter operationen får du et elastikkorset på. Det er vigtigt, at du beholder det på i 4 uger for at få et godt resultat af operationen og for at mindske smerter. Du kan tage korsettet af, når du skal i bad. 

Du får fjernet dræn og katetre

Under bedøvelsen har du fået lagt et kateter i blæren, så din urin kan løbe ned i en pose, og et dræn ind, som leder overskydende væske væk. Vi fjerner kateteret efter 4-6 dage og drænet efter 4-6 dage.

Epiduralkateteret, som du har fået lagt i ryggen til smertebehandling, fjerner vi efter cirka 5 dage. Du skal fortsætte med den smertestillende medicin, så længe det er nødvendigt.

Tal med lægen om motion og fysisk arbejde

Inden du bliver udskrevet, skal du tale med lægen om, hvornår du kan begynde at dyrke sport eller hårdt fysisk arbejde igen.

Hjemme igen

Kør ikke bil

Du må ikke køre bil i 6-8 uger efter operationen, da du kan være påvirket efter bedøvelsen.

Sygemelding

Du kan starte på arbejde eller i skole igen, når du føler dig parat til det. For de fleste er det efter cirka 4-6 dage, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan din egen læge lave den til dig.

Vi anbefaler, at du begynder på nedsat tid. Tal med din egen læge om, hvornår og hvor meget du kan gå i gang med at arbejde.

Du får mere information, inden du skal hjem

Vi giver dig flere informationer om blandt andet smerter, hygiejne og praktiske forholdsregler, som du skal forholde dig til, når du er hjemme igen. Du er selvfølgelig også velkommen til at spørge os, hvis du er utryg eller i tvivl om noget.

Kontakt og mere viden

Kontakt

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere.

Thoraxkirurgisk Klinik
Afsnit 2152
Inge Lehmanns Vej 7
2100 København Ø

Se postadressehje.rigshospitalet@regionh.dk
Tlf: 3545 2152

Få mere viden

Du kan finde mere om fuglebryst på:

www.patienthåndbogen.dk.
Søg på "fuglebryst"

 

Redaktør