Ankerlink - fuglebryst

Du skal opereres i brystet for fuglebryst. Ved operationen fjerner vi lidt af knoglerne i brystet for at forhindre, at den forreste del af brystkassen stikker frem. Du skal forvente at være på hospitalet i <<indsæt timer eller dage>> i forbindelse med <<operationen>>.

> Vigtig forberedelse derhjemme
> På Hospitalet
> Hjemme igen
> Kontakt og mere viden

VIGTIG FORBEREDELSE DERHJEMME

Mød fastende

Du skal faste inden din vælg element. Det vil sige:

  • Du må spise og drikke mælkeprodukter indtil <<indsæt tidspunkt eller "x timer før">>.

  • Du må drikke klare væsker som vand, saftevand, te eller kaffe uden mælk indtil <<indsæt tidspunkt eller "x timer før">>.

  • <<Vi anbefaler, at du drikker et stort glas saft med sukker kl. 06.00 og derefter ingenting, til aftalen er overstået.>>

Gå i bad hjemmefra

Du skal tage et bad, før du møder på hospitalet på operationsdagen. Det er vigtigt, at du ikke bruger creme, deodorant, parfume eller makeup efter badet, da det øger risikoen for infektioner.

Tilbage til toppen


PÅ HOSPITALET

Blodprøver og samtaler dagen før

Dagen før <<Vælg element>> skal du have taget blodprøver, og du skal tale med personalet om dit forløb, bedøvelsen og <<Vælg element>>. Du skal regne med, at der kan være ventetid mellem de forskellige undersøgelser og samtaler.

Du kan overnatte hjemme

Du er velkommen til at overnatte hjemme natten inden <<indsæt besøgstype>> og møde næste morgen kl. <<indsæt tidspunkt>>.

Du får fjernet hår

I forbindelse med operationen skal du have fjernet eventuelt hår <<på brystkassen og i armhulerne/i lysken>>. Vi hjælper dig med at fjerne hårene på den rigtige måde. Det skal gøres med en elektrisk barbermaskine, da en barberskraber kan efterlade små rifter i huden, som øger risikoen for infektion.

Du får fuld bedøvelse

Din Vælg element foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du lagt et drop i hånden. Det bruges til at give dig medicin, som får dig til at sove, og som gør, at du ikke mærker smerter. Du får også lagt et kateter i ryggen (et epiduralkateter), som vi bruger til smertebehandling.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et snit over den nederste del af dit brystben. Dine bryst- og mavemuskler bliver løsnet og en del af knoglerne fjernes. Til sidst sys såret sammen med tråde, der opløser sig selv.

Operationen varer…

Opvågning efter operationen

Når operationen er færdig, kører vi dig til <<indsæt afsnit>>, hvor du vågner fra bedøvelsen og eventuelt overnatter. Du må gerne få korte besøg på opvågningen. De fleste er trætte efter operationen og har brug for hvile, så vi anbefaler, at du aftaler på forhånd, hvem der skal besøge dig.

Kvalme og opkast

Du kan få kvalme og kaste op efter operationen på grund af bedøvelsen. Vi kan give dig medicin mod kvalme, som ofte hjælper.

Sig til, hvis du har smerter

Smerter kan ikke helt undgås, men vi gør vores bedste for at lindre dem. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas. Så kan vi hjælpe dig.

Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen.

Forstoppelse

Noget af den smertestillende medicin, du får, giver forstoppelse. Du får derfor også medicin, som virker mod forstoppelse. Det er vigtigt, at du bevæger dig så meget som muligt, da det er med til at hjælpe maven i gang.

Brug korsettet

Efter operationen får du et elastikkorset på. Det er vigtigt, at du beholder det på i 4 uger for at få et godt resultat af operationen og for at mindske smerter. Du kan tage korsettet af, når du skal i bad. 

Du får fjernet dræn og katetre

Under bedøvelsen har du fået lagt et kateter i blæren, så din urin kan løbe ned i en pose, og et dræn ind, som leder overskydende væske væk. Vi fjerner kateteret efter <<indsæt antal dage>> og drænet efter <<indsæt antal dage>>.

Epiduralkateteret, som du har fået lagt i ryggen til smertebehandling, fjerner vi efter cirka 5 dage. Du skal fortsætte med den smertestillende medicin, så længe det er nødvendigt.

Tal med lægen om motion og fysisk arbejde

Inden du bliver udskrevet, skal du tale med lægen om, hvornår du kan begynde at dyrke sport eller hårdt fysisk arbejde igen.

Tilbage til toppen


HJEMME IGEN

 

Kør ikke bil

Du må ikke køre bil i <<indsæt antal timer/uger>> efter <<indsæt besøgstypen>>, da du kan være påvirket efter bedøvelsen.

Sygemelding

Du kan starte på arbejde eller i skole igen, når du føler dig parat til det. For de fleste er det efter cirka <<indsæt uger/mdr>>, men hvis du arbejder med tunge løft, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan din egen læge lave den til dig.

<<Vi anbefaler, at du begynder på nedsat tid. Tal med din egen læge om, hvornår og hvor meget du kan gå i gang med at arbejde.>>

Fortsæt med smertestillende medicin

Du skal fortsætte med at tage smertestillende medicin, så længe du har smerter. For de fleste er det 2-4 uger.

Du får smertestillende tabletter med hjem til de første dage og en recept på smertestillende medicin til tiden derefter.

Hvis du har brug for ekstra behandling af dine smerter, skal du kontakte din egen læge.

Vær opmærksom på betændelse

Det er normalt at være hævet og have ændret smerteoplevelse omkring såret. Du skal dog være opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan gå betændelse i såret, som skal behandles med antibiotika, og at symptomerne på betændelse blandt andet kan være hævelse og smerter. Kontakt derfor <<din egen læge>>, hvis du oplever et eller flere af disse symptomer:

  • Rødme
  • Øget hævelse
  • Ømhed
  • Varme omkring såret
  • Feber
  • Smerter
  • <<Væske fra såret>>.

Du kan opleve føleforstyrrelser

De fleste oplever en anden kropsfornemmelse efter operationen. Det er normalt at være både følelsesløs og overfølsom over for berøring på brystkassen, fordi der er blevet trykket på nerverne ved ribbenene under operationen. Følelsen aftager for de fleste i løbet af nogle uger.

Kom til kontrol

Cirka <<indsæt antal dage/uger>> efter du er udskrevet, skal du møde til kontrol i <<indsæt afdeling/afsnit>>. Vi indkalder dig eller aftaler et tidspunkt, inden du går hjem.

Bad

Du kan tage brusebad og vaske dig forsigtigt <<indsæt antal timer/dage>> efter, at du er kommet hjem. Har du haft forbinding på, kan du fjerne den, men hvis der siver væske fra såret/sårene, skal du beholde forbindingen på i badet.

Indtil såret/sårene er helet, skal du undgå svømmehal og karbad, da det øger risikoen for infektioner.

Plej og beskyt arret

Arret bliver pænest, hvis du beskytter det mod solen. Vi anbefaler, at du dækker arret med tøj de første 12 måneder efter operationen og derefter er omhyggelig med solcremen. Du kan desuden bruge fugtighedscreme til at gøre huden mere smidig omkring arret.

Tilbage til toppen


KONTAKT OG MERE VIDEN

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller vil vide mere.

Hvis du får problemer

DET FØRSTE DØGN
Kontakt:
Dagkirurgisk Afdeling
Mandag - fredag
Klokken 8.00 - 15.00
Telefon: 38 62 10 41

EFTER FØRSTE DØGN
Kontakt:
Ortopædkirurgisk Ambulatorium
Mandag - fredag
Klokken 08:00 - 15:00
Telefon 38 62 22 44

Efter klokken 15:00 skal du kontakte Akuttelefonen 1813 eller din egen læge.

Kontakt

FØR INDLÆGGELSEN:

Visitationen i Hjertemedicinsk Afdeling
Mandag - fredag
Klokken 9.00 - 14.00
Telefon: 38 67 33 26

EFTER UDSKRIVELSEN:

Hjertemedicinsk Sengeafsnit 2
Mandag - fredag
Telefon: 38 67 74 44

Få mere viden

​Læs mere om fuglebryst på

www.sundhed.dk
(søg på fuglebryst)

 

Tilbage til toppen


Redaktør