WebReq Service Side Marts 2019

Ny og forbedret PCR diagnostik for hudsvampe (dermatofyter) medfører separate bestillinger for 1) Hudsvampe (dermatofyter) DNA/RNA og 2) Hudsvampe (dermatofyter) Mikroskopi + dyrkning.

Hudsvampe (dermatofyter) DNA/RNA

Fra og med d. 18.03.19 vil KMA Herlev tage en ny og forbedret PCR metode i brug til hurtig diagnostik af hudsvampe. Den forbedret metode, der kan identificere en lang række af de hyppigst forekommende patogener betyder, at PCR diagnostik fremover bliver den primære metode til undersøgelse af negle, hudskrab og hårstrå for hudsvampe.

Påvisning af hudsvampe DNA/RNA bliver derfor en separat bestilling, som skal anvendes ved primær mistanke om infektion med dermatofyter, og rekvireres som "Hudsvampe (dermatofyter) DNA/RNA" med prøvemateriale fremsendt i Sarstedtrør.


NB! Det er vigtigt, at den lille stregkodelabel fra PTB´en anvendes og sættes på langs af Sarstedtrøret.

Hudsvampe (dermatofyter) Mikroskopi + dyrkning

Påvisning af hudsvampe ved mikroskopi og dyrkning bestilles fra og med d. 18.03.19 som en særskilt undersøgelse og rekvireres som "Hudsvampe (dermatofyter) Mikroskopi og dyrkning" med prøvemateriale indsendt i Dermapak.

Indikationerne for denne undersøgelse er:

  1. Negativ PCR og fortsat mistanke om svampeinfektion, evt. med non-dermatofyter 
  2. Mistanke om Malassezia furfur som årsag til Pityriasis versicolor, hvor den mikrobiologiske diagnose foregår ved mikroskopi
  3. Recidiverende infektioner og i forbindelse med behandlingskontrol

Herlev KMAs prøvevejledning vil fra 18.03.19 indeholde oplysninger om de hudsvampearter, der er omfattet af PCR undersøgelsen.

Redaktør