Alkohol
Der er lidt uenighed om, hvad alkoholindtagelse betyder for frugtbarheden, men en nyere dansk undersøgelse har vist, at selv beskedne mængder alkohol (1-5 genstande om ugen) kan nedsætte kvinders frugtbarhed betydeligt.
En anden dansk undersøgelse har desuden vist, at risikoen for spontan abort er øget tre gange ved et alkoholforbrug på 5 eller flere genstande om ugen. Er man i behandling for barnløshed, er der derfor særdeles gode grunde til at reducere alkolholindtaget.
Mænds alkoholforbrug ser ud til at være af mindre betydning, så længe der er tale om et forbrug på mindre end 10 genstande om ugen.
Rygning
Man ved med sikkerhed, at rygning påvirker både mænds og kvinders fertilitet.
Hos kvinder påvirker rygning æggestokkenes funktion, hæmmer æggelederne og påvirker slimhinden i livmoderen. Hos mænd nedsætter rygning sædkvaliteten.
Risikoen for at skulle vente mere end 9 måneder, før det lykkes at blive gravid, er 19 % for ikke-rygende kvinder, men 24 % for kvinder, som ryger 1-10 cigaretter om dagen, og 30 % for kvinder, som ryger mere end 10 cigaretter dagligt.
Det vigtige er, at det hjælper at holde op med at ryge. Kvinder, som ophører med at ryge, opnår næsten samme graviditetschance som kvinder, der aldrig har røget.
Det er derfor en god idé at holde op med at ryge, når I er i fertilitetsbehandling.
Mange overvægtige kvinder har svært ved at blive gravide, fordi hormonsystemet forstyrres af fedtvævet.
Fedtvæv omdanner en række hormoner, som har betydning for den kvindelige menstruationscyklus. Ved svær overvægt er det derfor ikke ualmindeligt, at kvinden helt holder op med at have ægløsning og menstruation, eller at disse bliver uregelmæssige. Jo større overvægt, jo større er problemet.
Overvægtige kvinder har ligeledes større risiko for tidlige aborter, ligesom risikoen for komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel er øget.
Normal vægt og overvægt/undervægt bedømmes ud fra et såkaldt ”Body Mass Index” (BMI):
Alle kvinder med BMI > 30 vil have gavn af et vægttab dels i forhold til chancen for graviditet og dels for at mindske risikoen for graviditets- og fødselskomplikationer.
Kvinder henvist til fertilitetsklinikken med BMI over eller lig 35 skal til samtale mhp. vægttab. Der stiles mod et vægttab på mindst 5-10 kg, da selv et mindre vægttab vil bedre chancen for graviditet væsentligt. Efter 3-4 måneder møder kvinden igen til samtale og kontrolvejning.
Ved BMI > 35 kan fertilitetsbehandling ikke påbegyndes.
Vi har erfaring for, at vægttab via ”Danske vægtkonsulenter” eller ”Vægtvogterne” giver gode resultater.
Vi anbefaler 30 min. motion om dagen.
Kaffe
Det ser ud til, at der også er en sammenhæng mellem fertilitet og koffein. Flere undersøgelser viser, at koffein nedsætter fertiliteten, men at man skal op på et forholdsvist højt forbrug (5 kopper kaffe eller mere om dagen) før det har en betydning for, hvor længe det tager at blive gravid.
Vær opmærksom på, at der også findes koffein i te og cola.
Medicin
Hvis du tager medicin, skal du være opmærksom på, om den kan påvirke din chance for at opnå graviditet. Tal med os, din egen læge eller apoteket om det, hvis du er i tvivl.
Smertestillende medicin
Vær opmærksom på, at du skal undlade at tage smertestillende medicin af den antiinflammatoriske type, som f.eks. Ipren, Treo og Kodimagnyl, hvis du forsøger at blive gravid. Denne type medicin kan have negativ indflydelse på kvinders chancer for at blive gravide.
Smertestillende medicin som Panodil eller Pamol, som indeholder paracetamol, har ikke den samme bivirkning.
Vitaminer
Vidste du, at det er en god idé at tage et vitamintilskud med folsyre, allerede fra du planlægger graviditet?
Folsyre er et vitamin, der findes i kosten, men i forbindelse med graviditet er det nødvendigt at tage et tilskud for at forebygge, at dit barn bliver født med visse typer af misdannelser af hjerne og rygmarv (neuralrørsdefekter).
Sundhedsstyrelsen anbefaler et tilskud på 400 mikrogram folsyre dagligt i form af en folsyretablet eller en multivitamintablet fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne i graviditeten.
Miljø
En række miljøfaktorer, f.eks. arbejde med organiske opløsnings-midler, ukrudtsbekæmpelsesmidler, plastmonomerer, blyholdigt støv, svejserøg o.lign. synes at kunne nedsætte frugtbarheden.
Man mener også, at udsættelse for megen strålevarme, brug af tætsluttende og varme benklæder samt hyppige, meget varme karbade og saunabadning kan medføre forringelse af sædkvaliteten.