Behandling med donorsæd

​Her kan I læse om behandling med donorsæd. 

​​

Donorsæd bruges i forskellige situationer ved såvel inseminations- som reagensglasbehandling.

Enlige kvinder samt lesbiske par behandles altid med donorsæd.

Donorsæd kan også benyttes af heteroseksuelle par, hvor mandens sædkvalitet er meget dårlig, eller hvor han slet ingen sædceller har. Hvis vi bliver opmærksomme på, at donorsæd kan blive relevant for jer, vil I altid blive indkaldt til en samtale med en af klinikkens læger, før behandlingen går i gang. I vil derfor altid have god tid til at overveje, om behandling med donorsæd er noget for jer.​

Man kan behandles med sæd fra forskellige donortyper hhv. anonym og ikke-anonym. Ved anonym donation kendes sæddonorens etnicitet, hårfarve, øjenfarve, højde og vægt (i særlige tilfælde også blodtype). I skriver jeres ønsker op, og klinikkens personale vælger den mest passende donor ud fra jeres ønsker. Ved behandling med sæd fra ikke-anonym donor, er der mulighed for at få flere oplysninger om donor.

Vi behandler ikke med sæd fra kendt donor.

Risici ved behandling med donorsæd

Ved udvælgelse af donorer er risiko for videregivelse af arvelige sygdomme, misdannelser m.v. søgt begrænset ved kun at anvende donorer, som har oplyst at de ikke har kendskab til sådanne arverisici i deres slægt, og hvor der af en erfaren sundhedsperson er udspurgt og undersøgt for at belyse dette. Trods disse særlige forsigtighedsregler er en arverisiko for barnet alligevel ikke helt udelukket.

Selv om donor er testet fri for smitsomme sygdomme fx HIV og hepatitis, er smitterisikoen aldrig nul, og man kan ikke undersøge for alt. Det skal dog siges, at vi aldrig har haft et eneste tilfælde hvor en patient er blevet smittet med en alvorlig sygdom fra donorsæden.

Faderskab/Medmoderskab

Hvis der benyttes donorsæd i forbindelse med behandlingen, skal der forud for behandlingsstart udfyldes nogle juridiske dokumenter angående faderskab/medmoderskab, som findes på Statsforvaltningens hjemmeside. Spørgsmål angående dette bedes rettet til Statsforvaltningen.

www.stats​forvaltningen.dk​

Redaktør