​​​

Inden du vælger

Medicinsk eller kirurgisk abort? Inden du vælger, er der nogle overvejelser, du kan gøre dig, som kan hjælpe dig med at træffe beslutningen.

Hvad kan jeg vælge?

Medicinsk abort er mest effektiv, hvis den bliver udført inden 9. graviditetsuge (8+6). Du kan fortsat få medicinsk abort efter graviditetsuge 9+0, men så anbefaler vi, at du er indlagt, indtil aborten er gennemført, så vi kan holde øje med blødningen.

Du kan vælge kirurgisk abort fra graviditetsuge 7+0 til 11+6. Hvis du er mindre end 7+0 uger henne, når du kommer til undersøgelse på hospitalet, venter vi derfor med at udføre indgrebet til efter uge 7+0. Grunden, til at kirurgisk abort ikke kan laves før uge 7+0, er, at graviditeten er for lille.

Spørgsmålstegn illustrere at her finder du sprøgsmål til overvejelse


Spørgsmål du kan ov​erveje

Spørgsmålene herunder kan hjælpe dig med at træffe beslutningen om, hvilken type abort der er bedst for dig. Overvej spørgsmålene og drøft dem med lægen.

Hvor vigtigt er det for dig:At aborten bliver sat i gang med det samme?

Medicinsk abort kan sættes i gang med det samme med medicin, som du skal tage hjemme hos dig selv. Ved kirurgisk abort skal du have en tid til operationen, og der kan være op til en uges ventetid.At aborten kan foregå hjemme hos dig selv?

Ved medicinsk abort får du udleveret forskellig slags medicin og kan sætte aborten i gang derhjemme med det samme. Ved kirurgisk abort bliver indgrebet foretaget på hospitalet, og du er indlagt 2-4 timerAt undgå fuld bedøvelse og operation?

Ved medicinsk abort skal du ikke opereres og derfor heller ikke i fuld bedøvelse. Ved kirurgisk abort bliver du lagt i fuld bedøvelse til indgrebet, som varer ca. 10 min.At aborten er hurtigt overstået?

Medicinsk abort giver flere dages blødning, og du skal til blodprøvekontrol i ugen efter aborten for at sikre, at den er overstået. Ved kirurgisk abort varer selve indgrebet ca. 10 min., og du er indlagt på hospitalet sammenlagt 2-4 timer.  At du har så få smerter som muligt under og efter aborten?

Medicinsk abort medfører kraftig blødning, og de fleste oplever kraftige smerter i forbindelse med blødningen. Du får derfor smertestillende medicin og råd til at lindre smerterne. Den kirurgiske abort foregår i fuld bedøvelse, og du vil derfor ikke mærke noget under indgrebet. De fleste har menstruationslignende smerter i de første dage efter aborten, men kraftigere smerter er ikke normalt.


Læs også:
Redaktør