To abortmetoder

​Der er to former for abort: Medicinsk abort og kirurgisk abort. Du vælger sammen med lægen eller sygeplejersken den metode, der passer bedst til dig. 

Når du skal vælge, om du vil have foretaget en medicinsk eller en kirurgisk abort, tager du beslutningen sammen med lægen eller sygeplejersken i konsultationen på hospitalet. Hvilken metode du vælger, afhænger af dit eget ønske, din sundhedstilstand og hvor langt du er i graviditeten.

Dine muligheder

Dine muligheder afhænger af, hvor langt du er henne i din graviditet. Graviditetens længde bestemmes ud fra første dag i din sidste menstruation, og angives i uger + dage. Det vil sige, at hvis du er 6 uger og 4 dage henne i graviditeten, skriver man "6+4".  

Graviditetslængden kan også fastsættes ved en ultralydsskanning. 

Skemaet herunder viser vores generelle anbefalinger. 


Graviditetslængde (fastsat ved ultralydsskanning)


Medicinsk abort


Kirurgisk abort

Før 7. graviditetsuge 

 

 

​Fra 7. til 9. graviditetsuge

 

 

Fra 9. - 12. graviditetsuge


(under indlæggelse)Medicinsk abort

Medicinsk abort er mest effektiv, hvis den bliver udført inden 9. graviditetsuge (8+6). Du kan fortsat få medicinsk abort efter 9. graviditetsuge (9+0), men det betyder, at du skal være indlagt, indtil aborten er gennemført, så vi kan holde øje med blødningen.

Kirurgisk abort

Du kan vælge kirurgisk abort fra 8. graviditetsuge (7+0) til 12. graviditetsuge (11+6). 
Hvis du kommer til undersøgelse på hospitalet før 8. graviditetsuge (7+0) venter vi derfor med at udføre indgrebet til efter uge 7+0. Grunden til at kirurgisk abort ikke kan laves før er, at graviditeten er for lille.

Adgang til abort

I Danmark har kvinder over 18 år fri adgang til abort før udgangen af 12. graviditetsuge (11+6). Du behøver ikke give en begrundelse for at vælge abort. 

Hvis du er under 18 år, skal dine forældre eller værge give tilladelse til abort. Hvis du ikke ønsker at involvere dine forældre, kan lægen på dine vegne ansøge om særlig tilladelse, et såkaldt Samråd. På den måde kan der gives tilladelse til abort uden dine forældres samtykke.   Redaktør